Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: IlseGovers

Yangon (of Rangoon) is de grootste stad van Myanmar. Het ligt eraan hoe je naar Myanmar reist, maar als je vliegt is kans groot dat Yangon de start van je trip door Myanmar is. Yangon heeft zeven miljoen inwoners en is de voormalige hoofdstad van Myanmar, sinds 2006 is dat Naypyidaw. 

Yangon is een levendige stad waar je je ogen uitkijkt, vooral als het je eerste trip naar Azië is. De stad is groot en op sommige vlakken heel modern. Overal liggen grote, goed onderhouden wegen. Je vindt er shoppingmalls die heel Amerikaans aandoen en mooie, grote parken. Aan de andere kant zijn er ook wijken vol met stoffige zandweggetjes en kleine, vaak vervallen huisjes. Een paar dagen in Yangon zijn dus heel afwisselend. Om de hoogtepunten van de stad te verkennen, heb je ongeveer twee tot drie dagen nodig.

Bezienswaardigheden en activiteiten

In Yangon kun je van alles doen; van bijzondere markten bezoeken tot het bekijken van tempels, van rondhangen bij een prachtig meer tot het proeven van de Birmese keuken. 

Shwedagon Pagoda

Wat je in Yangon absoluut niet mag missen, is de Schwedagon Pagode. Dit ontzettend indrukwekkende tempelcomplex is niet te vergelijken met andere tempels. Het is een oase van kalmte midden in de drukke stad. 

De Shwedagon Pagoda is met zijn 98 meter de grootste tempel van Myanmar. De tempel in de vorm van een kegel is helemaal bedekt met bladgoud en zit vol kostbare edelstenen. De pagoda is heel indrukwekkend om te zien. Om de pagoda heen zijn allerlei kleine tempels gebouwd, die ook allemaal met bladgoud bedekt zijn. 

De pagoda is een echte trekpleister en het is er dan ook vaak heel druk. De mooiste momenten om er heen te gaan zijn tijdens zonsopgang of zonsondergang. Het is dan ook minder warm dan midden op de dag, wat ook fijn is voor je voeten aangezien je zonder schoenen op een vloer van keramiek rondloopt. 

Een andere pagoda die zeker de moeite waard is, is de Sule Pagode. Deze goudkleurige tempel staat in het midden van een rotonde in het midden van de stad. Een bijzonder plaatje dus. 

Kandawgyi Lake

Als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad en een paar uur wilt relaxen, is Kandawgyi lake de ideale plek om heen te gaan. Dit meer is gigantisch en ligt in een groot park. Vanuit het park heb je een heel mooi uitzicht op de Shwedagon Pagoda en je kunt er een groot schip zien. 

Night market

De night market in Yangon is een echte aanrader. Je zult ogen tekort komen op deze markt waar van alles te koop is. Je vindt er allerlei verschillende soorten eten; van stalletjes waar je ingewanden kunt kopen tot maaltijden met noodles, van vers fruit tot gefrituurde insecten. Je vindt hier echt van alles. Heel leuk om een keer overheen te lopen. De night market bevond zich vroeger op 19th street, maar is verplaatst naar strand road.

Wil je naar een markt waar souvenirs verkocht worden, dan is de Bogyoke Aung market een leuke plek om te bezoeken. Het gebouw zelf is al een bezienswaardigheid an sich en binnen vind je allerlei spulletjes zoals sieraden, houten beeldjes en kleden. 

Proef de lokale keuken

In Yangon kun je terecht voor allerlei soorten eten. Van typisch Birmese gerechten tot junkfood bij een fastfoodketen in een shopping mall. Ook is er een scala aan producten die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gegeten zoals gefrituurde insecten en ingewandensoep. Je vindt er ook allerlei exotisch fruit en lekkere gebakjes. 

De basis van de Birmese keuken bestaat uit rijst en noodles. Je kiest een van de twee en combineert die met een gerecht zoals sweet and sour chicken of beef cashew. In Myanmar bestel je als je met een groep gaat eten vaak, een eigen bord rijst en een aantal gerechten om te delen. Als je met een groepje reist, is dit zeker een aanrader, omdat je dan veel kunt proeven. Voor mensen die een vegetarisch dieet hebben, zijn er groentegerechten of je kunt het vlees laten vervangen door tofu.

Vervoer 

Vervoer in Yangon

Er is een aantal vervoersmiddelen waarmee je Yangon kunt verkennen. Taxi's zijn ontzettend goedkoop, dus zeker een goede optie. Er wordt in Yangon meestal niet op de meter gereden, dus over de prijs van een ritje wordt meestal onderhandeld. Voor een paar euro kun je lange afstanden in de stad afleggen. In de Yangon rijden ook trishaws - een soort fietstaxi's - rond. Het zijn fietsen met een zijspan met twee zitjes. Je past met twee personen in deze taxi en ieder kijkt dan een andere kant uit. Brommers, motors en scooters zijn heel populaire transportmiddelen in veel Aziatische landen, maar in Yangon zijn ze verboden.

Trein van en naar Yangon

Met de trein kun je naar de stad Mandalay en naar het waanzinnige Bagan reizen. Een groot deel van de opbrengst van een treinticket, gaat naar de Birmese overheid. Niet iedereen vindt dit een prettige gedachte. De treinrit naar Mandalay duurt ongeveer tien uur. De trein van Yangon naar Bagan is 19 uur onderweg. Er zijn nachttreinen beschikbaar en reserveren is aangeraden.

Bus van en naar Yangon

Met de bus kun je van Yangon naar een aantal andere mooie bestemmingen reizen. Een busrit van Yangon naar Ngwe Saung beach duurt ongeveer vijf uur. Om naar het indrukwekkende Bagan te gaan, zit je 14 uur in de bus en om bij het mooie Inle Lake te komen, heb je een rit van 20 uur voor de boeg. De bus van Yangon naar Mandalay is 12 uur onderweg. De kaartjes voor een busrit naar een van deze bestemmingen kosten tussen de 15.000 en 20.000 kyat. 

Vliegen van en naar Yangon

Op Yangon airport arriveren en vertrekken vluchten vanuit en naar Bangkok (Thailand), Kolkata, Delhi (India), Dhaka (Bangladesh), Hongkong, Kunming (China), Kuala Lumpur (Maleisië) en Singapore. Van China naar Myanmar reizen gaat prima, maar andersom kan problematisch zijn. Houd daar rekening mee in je reisplanning. Soms is het mogelijk Myanmar over land (met de bus) binnen te komen of te verlaten, maar meestal zijn de grenzen van Myanmar gesloten. Er is dan geen andere optie dan te vliegen om het land binnen te komen of te verlaten.

Binnenlandse vluchten zijn er ook. Voor de vliegtickets van deze vluchten geldt hetzelfde als voor treintickets; je betaalt er de Birmese overheid mee. De vliegtuigen die binnenlandse vluchten verzorgen, zijn van mindere kwaliteit dan de vliegtuigen van AirAsia bijvoorbeeld. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is vast fijn om dat vooraf te weten.

Accommodatie 

Je kunt in Yangon kiezen uit allerlei verschillende soorten accommodatie. Er zijn dure, luxe hotels, guesthouses, hostels en alles wat er tussenin zit. De prijzen van accommodatie liggen wel wat hoger dan in de rest van Azië. Zo zul je voor een simpel guesthouse of hotel 10 tot 15 euro per persoon per nacht betalen. Een bed in een slaapzaal in een hostel kost tussen de 8 en de 15 euro.