Hanneke Haane Geschreven door hanneke88. Foto door: Tikva

Het handigst is om per vliegtuig naar Myanmar te reizen. Je kan ook over land naar Myanmar. Vanuit Thailand heb je vier grensovergangen die makkelijk te gebruiken zijn. 

Myanmar met het vliegtuig

Er zijn twee internationale vliegvelden in Myanmar. Veruit de meeste vluchten gaan naar Yangon maar je kunt ook een enkele vlucht vinden naar Mandalay. De meeste mensen vliegen vanaf Bangkok of vanuit Singapore. Het is niet mogelijk om vanuit Nederland of België rechtstreeks te vliegen. Behalve reguliere maatschappijen vliegen ook diverse lowcost airlines naar Myanmar. De bekendste is Air Asia.

De douane in Yangon is rustig. Met een minuut of 20 ben je dan ook door de immigratie heen. Je verzamelt je bagage, deze wordt nog een keer door een scanner gehaald en je geeft het formulier over je bagage af.  Je loopt het vliegveld uit en dan sta je echt in Myanmar! 

Over land

Mae Sai/Tachileik

De grenspost Mae Sai/ Tachiliek bevindt zich in de Chiang Rai provincie van Thailand. Wanneer je hier de grens overgaat kan je naar Keng Tung reizen, een stadje met goede trekking mogelijkheden en diverse inheemse stammen in de buurt. Helaas is het niet mogelijk om vanaf hier met het openbaar vervoer verder te reizen. Je hebt hiervoor namelijk een speciale permit nodig. Keng Tung heeft wel een vliegveld met vluchten naar bijvoorbeeld Rangoon. 

Mae Sot/Myawaddy

De Mae Sot/ Myawaddy kan je vinden in de Tat provincie. Dit is de handigste grenspost als je verder wilt reizen. Je kunt vanaf deze grenspost namelijk naar grotere plaatsen zoals Hpa An en Mawlamyine. Vooral in Hpa An is ook veel te zien en te doen en daarnaast zijn er diverse mooie stranden in de regio. Deze grenspost werd ook al lang gebruikt voor border runs en er is dus een goede infrastructuur. Hoewel de afstand hemelsbreed wel mee valt zijn de wegen naar Yangon slecht, reken op een volle reisdag (6-8 uur) met de bus. 

Ranong/Kawthaung

Deze grenspost in het verre zuiden van Myanmar geeft ook de mogelijkheid om verder te reizen. Afstanden naar het centrale gedeelte van het land zijn echter ver. Veel reizigers komen hier dan ook alleen voor deze regio. Er zijn mooie stranden en je kunt hier ook duiken. 

Htee Kee/Phunaron

Deze afgelegen grenspost is op dit moment niet echt praktisch. Maar op termijn komt er een wegroute vanaf het Thaise Kanchanaburi.