Hanneke Haane Geschreven door hanneke88. Foto door: Tikva

Om Myanmar binnen te komen heb je altijd een visum nodig. Visa on arrival bestaat NIET in Myanmar, dus het is belangrijk dat je eraan denkt om je visum op tijd te regelen. Er is een periode geweest dat ze een testrun hebben gedaan met VOA maar dit loket staat inmiddels in een hoekje van de arrivals hal op het vliegveld en is dichtgeplakt. Zonder visum kom je dit land niet binnen. Er zijn een aantal manieren waarop je een visum voor Myanmar kan regelen.

E-visum

Je kunt ervoor kiezen om online een toeristen e-visum aan te vragen via de website https://evisa.moip.gov.mm/index.aspx.  Een e-visum is handig omdat je het makkelijk overal ter wereld kan aanvragen. Je vult hiervoor een online formulier in en krijgt binnen een paar dagen antwoord. Hiervoor is het wel nodig om een pasfoto ingescand te hebben

Je betaalt met het e-visum 50 dollar voor 28 dagen en het visum moet binnen drie maanden na uitgifte worden gebruikt. 

Visum aanvragen bij de ambassade 

Je kunt natuurlijk ook altijd langsgaan bij de Birmese ambassade. In Nederland zit alleen een consulaat en die mogen geen visa verstrekken. Voor een visum zul je dus naar de ambassades in Brussel of Berlijn moeten. 

Voor een toeristenvisum bij de ambassade betaal je 40 dollar. Je paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij inreis. Ook heb je een extra pasfoto nodig en moet je een speciaal aanvraagformulier invullen. Je visum is dan geldig voor 28 dagen.

Ook kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een visa service bureau in Nederland die dit alles voor je regelen. Houd er dan wel rekening mee dat dit meer kost. 

Visum Myanmar / Birma vanuit het buitenland

Visa kunnen ook geregeld worden vanuit andere landen zoals Thailand. In Bangkok is dit mogelijk. Het aanvragen is wel goedkoper maar je staat eerst een paar uur in de rij voor het aanvragen en het duurt vervolgens 2 dagen voor je je paspoort eenmaal terug hebt met een visum. Kostbare tijd als je graag verder wilt. Veel reizigers maken gebruik van het aanvragen van een visum in Bangkok. Het is snel, redelijk efficiënt en goedkoper.

Bij het aanvragen heb je twee pasfoto’s, een aanvraagformulier en een kopie van je paspoort nodig. De pasfoto’s bevestig je met een paperclip aan de aanvraagformulieren. De aanvraagformulieren zijn gratis verkrijgbaar.

Natuurlijk moet je hier ook in de rij staan, dus kom lekker vroeg. Hoe eerder voor openingstijd je aankomt hoe verder vooraan je staat. Dan is het wachten totdat de deuren opengaan. Je sluit aan in de rij (de meest linkse), als je aan het loket bent moet je aangeven of het om een toeristenvisum of om een zakenvisum gaat. Vervolgens krijg je een nummer, je kunt gaan zitten, de papieren invullen en wachten totdat je nummer verschijnt op het display. 

Je loopt naar het juiste loket en geeft de papieren af. De medewerker zal je vragen wanneer je gaat en aan de hand hiervan bepalen wanneer jij je visum kan komen ophalen.  Het verstrekken van je vluchtgegevens was niet nodig. Je laat alles achter, betaalt het bedrag en krijgt een papiertje waarmee je je paspoort later weer kan ophalen. 

Bij het ophalen zijn er weer drie rijen. De linkse rij is voor mensen die een express visa hebben aangevraagd (1 dag). De middelste voor de overige visa en de rechter rij voor Thaise en Birmese mensen. Let even goed op hiermee en vraag het even na bij de mensen in de derde rij, als je verkeerd staat mag je namelijk weer achteraan aansluiten.

Controleer bij ontvangst je gegevens, van horen-zeggen blijkt het niet altijd helemaal goed te gaan. 

Kosten

  • Express visa = 1100 baht  (27,50 euro)
  • 1 werkdag     = 1035 baht  (25, 87 euro)
  • 3 werkdagen =   810 baht  (20,25 euro)

Praktisch

De ambassade is goed te bereiken met de skytrain(bts), neem de halte Surasak. Kom je vanuit de richting van de rivier, loop met de trein mee richting centrum. 

Kom je vanuit de richting Silom, loop dan een stukje tegen de skytrain in. Het makkelijkste is het om aan de kant te lopen waar je met het verkeer meeloopt, je bent dan direct aan de juiste kant. 

De ambassade heeft een apart visa gedeelte, dit ligt in een zijstraat (de 2e vanaf de skytrain) maar is wel vanaf de grote weg te zien. Je ziet een rij met mensen en een grijze deur. Hier moet je zijn! 

Je aanvraag kun je doen van 9 uur ‘s morgens tot 12 uur. De tijd dat je je visa kan ophalen  is een vaste tijd in de middag. Overal hangen briefjes met deze informatie en de medewerker zal je dit ook nog vertellen.Deze tijden willen nog wel eens veranderen, informatie online is dan ook niet altijd betrouwbaar. 

Mocht je je kopie en pasfoto’s zijn vergeten… Wanneer je langs de rij afloopt, zitten een meter of 250 verder aan de rechterkant een paar eetplekjes. Eentje hiervan heeft ook aanvraagpapieren, maakt foto’s en kopieën. Natuurlijk niet heel goedkoop, maar beter dan terug moeten naar je hotel bijvoorbeeld! Ze rekenen hiervoor 135 baht en je krijgt dan 4 foto’s.

Op het aanvraagformulier moet je je beroep invullen. Schrijf hier geen journalist of fotograaf op, je kunt dan naar je visum fluiten. Verder vragen ze het adres waar je verblijft, een simpelweg “hotel” volstaat hier gewoon. 

De totale procedure van het aanvragen duurde bij mij iets meer dan een uurtje, ik stond om 10 voor 9 in de rij, en om iets over 10 weer buiten.