L-a-u-r-a Geschreven door L-a-u-r-a.

De Burmese munteenheid is Kyat. Wat wordt uitgesproken als ‘tcheck’. Bijna overal in Myanmar kan je ook betalen met Amerikaanse dollars. De prijzen worden (vooral in toeristische gebieden) vaak ook aangegeven in dollars. De exchange rate van de dollar naar Kyat wisselt per dag, al is dit vaak maar een verschil van centen, over een week gezien kan het wel veel schelen.

Pinnen in Myanmar

Aangezien Myanmar inmiddels al een aantal jaar open is voor toeristen wordt het steeds makkelijker om geld te pinnen. In de grote toeristische plaatsen (zoals Yangon, Bagan en Mandalay) zitten gewoon pinautomaten. Ze zitten er nog niet op heel grote schaal, dus soms is het wel even zoeken naar een pinautomaat, maar je zal er over het algemeen in de toeristische plekken altijd eentje vinden. Niet alle pinautomaten accepteren alle bankpassen, maar er is er altijd wel eentje te vinden waar je geld op kan nemen.

Aangezien je bij de pinautomaten moet betalen om geld op te kunnen nemen, kan het verstandig zijn om een hoger bedrag in een keer op te nemen. Dan kan je ook een tijdje vooruit en hoef je verder niet op zoek naar pinautomaten. Je moet per keer dat je pint een aantal euro betalen, dit staat allemaal netjes aangegeven als je geld op gaat nemen. Ben je niet voor een langere tijd op reis, maakt het niet uit als je een paar keer een paar euro moet betalen, maar als je echt op een budget rondreist kan het toch wat schelen om niet te vaak te pinnen. Ga wel voorzichtig om met je geld, aangezien je dan met grotere bedragen rondloopt. 

Amerikaanse dollars

Het kan zeker geen kwaad om wat Amerikaanse dollars mee te nemen naar Myanmar. Dollars worden bijna overal geaccepteerd en je kan ze ook bij alle wisselkantoren wisselen voor Kyat. Je kan gewoon pinnen in Myanmar en betalen met Kyat, dus je hoeft geen grote hoeveelheden dollars mee te nemen, maar een klein voorraadje voor noodgevallen is altijd handig. 

Bij het meenemen van dollars is het van belang goed op te letten dat je nieuwe dollarbiljetten hebt. Zelfs als je een spiksplinter nieuw biljet hebt wat 1 maal is gevouwen, krijg je hier minder Kyat voor dan voor een niet gevouwen biljet. Een hoekje gevouwen? Lagere wisselkoers.

Het is ook mogelijk om briefjes van 100 euro te wisselen in Yangon. De koers hiervoor is minder gunstig dan voor dollars, maar het scheelt weinig. Voordeel is dat je ze gewoon van thuis kunt meenemen zonder wisselkoers te betalen voor de aanschaf van dollars. Ook de euro's moeten er als nieuw uitzien.

Let dus op dat jouw dollarbiljetten:

  • Geen stempels, pen, inkt of merkjes op ze hebben;
  • Ongekreukeld en  zo nieuw als mogelijk zijn;
  • Helemaal heel zijn;
  • Bij voorkeur het nieuwe design hebben, met het grotere portret erop (bij mij werd een biljet met het kleine portret tot 3x toe geweigerd);
  • Geen serienummer heeft dat begint met CB.

Kyat is officieel niet te wisselen in het buitenland, al zal dit op plaatsen met een grote Birmese populatie (bijvoorbeeld Singapore) wellicht wel lukken.

Wisselkoers

Geld wisselen kan op alle toeristische plekken in Myanmar. In 2017 kreeg je voor 1 euro ongeveer 1500 kyat. Kijk voor de actuele koers online voordat je naar een wisselkantoor gaat, zodat je zeker weet dat je een redelijke koers krijgt. Grappig is dat Birmezen ontzettend kieskeurig zijn als het gaat om dollars, maar dat de Kyat biljetten er soms uitzien of ze een week in de modder hebben gelegen.

De beste wisselkoers heb je in Yangon. Wisselen in Mandalay, Bagan en bij Inle Lake is iets minder gunstig, en daarbuiten is de koers nog lager. Het verlies is echter maar een paar dollar op 100 dollar. Voor het wisselen van 100 dollar krijg je een tas vol Kyats, dus teveel in 1 keer wisselen is niet praktisch omdat je dan met kilo's geld rondsleept.

Budget

Je budget is natuurlijk erg afhankelijk van je persoonlijke wensen. Goedkope hotels zijn overal goed te vinden. Dit is zo duur te maken als je zelf wilt. Let wel op dat de duurdere hotels vaak in handen van de overheid zijn, dus je geld gaat in dat geval naar de junta. Myanmar zit qua prijzen voor overnachtingen ver boven het Aziatische gemiddelde. Reken erop dat je in het hoogseizoen (okt-feb) gemiddeld 12 euro tot 20 euro per persoon of kamer betaalt. Dit is door het hele land hetzelfde.

Er zijn in de grote toeristische plekken ook wat hostels te vinden, maar die prijzen liggen ook hoger dan in de rest van Azië. Voor een hostel betaal je tussen de 8 en 15 euro. Over het algemeen zit ontbijt inbegrepen bij een hotelovernachting. 

Eten en drinken begint vanaf 2 euro op straat en lokale restaurantjes. Restaurants met westerse menu's en gerechten zijn gemiddeld 5 a 6 euro.

Water en frisdranken zijn, zoals gewend in Azië, goedkoop en bier gemiddeld 0,50 ct tot 1,50 euro (0,5 ltr)

Entree voor Shwedagon pagode is 8 USD, het Inle Lake gebied 8 USD, Bagan is 20 USD. Een trekking in de Kalaw – Inle Lake regio kun je doen voor ongeveer 10/15 USD per dag inclusief eten en overnachtingen (afhankelijk van aantal mensen).

Als je van streetfood houdt kun je je buikje in de grotere steden vol eten voor minder dan een dollar (met gratis thee), in de toeristische gebieden betaal je voor een hoofdgerecht in een restaurant vanaf zo'n 4 dollar. Een biertje kost ongeveer 1 USD.

Reizigers geven aan dat ze in 28 dagen in totaal ongeveer 800 tot 1000 USD uitgegeven hebben. Daarbij sliepen ze in goedkope hostels, aten soms in restaurants, soms op straat, huurden fietsen ipv tourtjes, hierbij was het mogelijk om alle bezienswaardigheden te zien die je wilde. Voor dit bedrag zijn verder bootjes gehuurd, en veel souvenirs gekocht en af en toe een drankje gedronken (een partyland is Myanmar niet).

Lowbudget is mogelijk vanaf 20 tot 25 Euro gemiddeld per dag,  en de meeste reizigers die samen reizen zullen een budget hebben tussen de de €40-50 euro per dag voor 2 personen. 

Let op: Omdat Myamar de laatste jaren steeds populairder is geworden is er een tekort ontstaan aan budget accommodatie. Kamerprijzen zijn hierdoor behoorlijk gestegen en vooral in het hoogseizoen (dec,jan,feb) is het heel moeilijk geworden om op de bonnefooi een budget kamer te vinden. Hierdoor moeten reizigers noodgedwongen veel meer betalen voor een duurdere kamer.