Laura elst Geschreven door laurae. Foto door: Tikva

Bagan is DE topbestemming in Myanmar. Niet zonder reden want het is één van de mooiste plekjes op aarde.

Bagan zit helemaal vol met tempels. Er hangt een heel relaxte sfeer en je zult hier waarschijnlijk meer toeristen tegenkomen dan in de rest van Myanmar. Het stadje is hier ook op ingericht en je vindt hier dan ook overal tentjes waar je scooters/fietsen kunt huren en leuke eettentjes en barretjes. In Bagan kun je een paar dagen vertoeven en dan op je gemak langs allerlei tempels gaan en eventueel een bezoekje brengen aan de rivier die vlak langs bagan loopt. 

Tempels van Bagan

Hoe ver het oog reikt, je ziet alleen maar tempels. 41 km2 en ongeveer 4000 tempels in alle kleuren en maten. Dit eeuwenoude rijk van tempels was ooit één van de hoofdsteden van Myanmar, gebouwd in het jaar 849 als ode aan het Theravada-Boedhisme. Vele tempels zijn nog intact en mogen ook betreden worden. Helaas zijn er verschillende tempels niet toegankelijk en deels ingestort vanwege een aardbeving in 1975.

De tempels bezoeken kan op vele manieren. Een goedkope en actieve manier is een fiets huren. daarnaast is het ook mogelijk om een elektrische scooter te huren. In Bagan is het niet mogelijk om een andere soort scooter te huren, maar dat is juist wel leuk. Alle toeristen die je tegenkomt puffen ook met maximaal 25 kilometer per uur voorbij, waardoor je lekker op je gemakje rond kunt rijden. Een elektrische scooter of fiets kan je al vanaf 5000 kyat per dag huren (als je hem een aantal dagen huurt). Ook is het mogelijk om een tour te boeken per bus of per paard en wagen. Dit is wel een stukje duurder dan het huren van een fiets of elektrische scooter en je kan niet zelf bepalen hoe lang je ergens blijft. 

De zonsopkomst en zonsondergang zijn overal in Bagan ontzettend mooi en zelfs adembenemend. Het is dan ook een aanrader om minstens één zonsopgang en zonsondergang vanaf één van de vele tempels te bekijken. Als je bovenop de tempels staat heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied en de zonsopgang is dan ook adembenemend mooi. Er zijn een aantal  tempels die bekend staan als de perfecte plek om de zonsopgang of -ondergang te kijken. Bijvoorbeeld op de mooie Shwensandaw Paya. Dit is één van de hoogste tempels en het uitzicht is dan ook prachtig. Helaas denken heel veel toeristen er hetzelfde over en het is dan ook een drukte van jewelste tijdens zonsopgang. 

Ik zou dan ook aanraden om de zonsopgang of ondergang één keer te bekijken vanaf zo een toeristische en drukke tempel (het uitzicht is namelijk wel echt heel mooi, ook al deel je dat met heel veel anderen) en dan overdag op zoek te gaan naar een kleinere tempel waar je nog een zonsondergang of -opgang kan kijken. Je bent overdag toch al naar tempeltjes aan het kijken dus dan kan je er meteen eentje uitzoeken. Je hebt dan nog steeds een mooi uitzicht en het is fijn om dat in alle rust te kunnen bekijken. 

Zodra je het Bagan-gebied betreedt zal er gevraagd worden om 20 $ te betalen. Dit is een government fee en hier is niet onderuit te komen. Kom je per boot dan moet je dit bedrag betalen zodra je voet aan wal zet en ook op het vliegveld is het van toepassing. Je krijgt een ticket en dit is geldig voor 1 week. Soms wordt dit gecontroleerd en bij sommige hotels in het gebied vragen ze hierom dus houd dit ticket goed bij je en neem het altijd mee als je de deur uitgaat.

Ballonvaart over Bagan

Het is een heel bekend plaatje: tientallen heteluchtballonnen die boven Bagan zweven terwijl de zon opkomt. Een ballonvaart maken is dan ook heel populair in Bagan. Veel toeristen zetten hiervoor speciaal geld opzij, want het is niet goedkoop. Er zijn maar een aantal bedrijven die deze ballonvluchten mogen uitvoeren, dus de prijzen zijn hoog. Verwacht voor een ritje tussen de 300 en 400 dollar kwijt te zijn. Wil je de ballonvaart zeker maken? Probeer dan van tevoren te boeken. Tijdens het ballonvaartseizoen kan het heel druk worden in Bagan en het zou zonde zijn als je daardoor geen plaatsje meer in een heteluchtballon kan bemachtigen. 

Overnachten, eten en drinken

Wanneer je de tempels wilt bezoeken heb je een drietal opties waar je kunt verblijven.

Old Bagan

Dit is het gedeelte binnen de oude stadsmuren van Bagan. Tot 1990 is dit gedeelte bewoond geweest, maar alle bewoners zijn door de overheid gedwongen te vertrekken. Er zijn verschillende theorieën over wat de exacte reden hiervoor is geweest. Veel bewoners zijn naar een plek in de buurt gestuurd. Hier is New Bagan uit ontstaan. In Old Bagan heb je een museum, wat winkels en hier zijn de duurdere en meer luxe hotels te vinden. Ook wanneer je hier niet verblijft kan je een middagje de hitte vermijden door een paar uur door te brengen bij één van de zwembaden. Bij sommige resorts is dit gratis (dan moet je wel wat te eten of drinken bestellen), maar meestal betaal je een (klein) bedrag voor gebruik van het zwembad.

New Bagan

Het dichtste bij de tempels is New Bagan. hier vind je verschillende soorten accommodatie, van goedkope guesthouses tot duurdere hotels. Ook zitten hier verschillende soorten restaurants waar je goed kan eten. 

Nyaung U

Dichter bij een backpackersscene dan Nyaung U kom je in heel Myanmar niet. Met verschillende hostels, guesthouses en zelfs een ware restaurantstreet is dit een heus backpackersdorp op miniformaat. Weliswaar iets verder van de tempels vandaan maar alles is hier net wat goedkoper en er hangt een aardige vibe. Na een dag de tempels bezocht te hebben is het fijn relaxen in een van de bbq-restaurantjes.

Via Nyaung U kom je ook de Bagan area binnen. Er is hier een treinstation, iets verder weg het vliegveld en de bezoekers die per boot komen meren hier ook het eerste aan.

Vervoer van en naar Bagan

De snelste manier om in Bagan te komen is vliegen. Dit kan met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf Yangon of vanuit Mandalay.  Een goedkopere optie is de trein,  je moet wel rekening houden met lange reistijd. Vanaf Yangon gaat de trein in de namiddag en kom je de volgende ochtend pas aan. Vanuit Mandalay(6-7 uur) en Yangon(11-12 uur) kun je ook de bus nemen. Dit is de goedkoopste optie. Tot slot kan je ook nog een slow of express ferry nemen over de rivier naar Mandalay. De boot is een heel stuk duurder dan de bus of trein, maar ook een ervaring op zich.