Laura elst Geschreven door laurae. Foto door: kcoenen

The road to Mandalay. Dat klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren. Van het gedicht van R. Kipling of misschien van het nog bekendere gelijknamige nummer van Robbie Williams. Mandalay is de op één na grootste stad van Myanmar, na  Yangon. Met twee tot drie dagen heb je genoeg tijd om de hoogtepunten van deze stad te zien. 

Mandalay is een grote stad met een hoop mooi bezienswaardigheden. In de stad zie je net als in de rest van Myanmar nog niet gigantisch veel toeristen rondlopen (vooral als je het vergelijkt met andere grote steden in Azië). Je zult dan ook wat vaker aangestaard worden. De bevolking is erg vriendelijk, maar spreekt niet goed Engels, wat communiceren wel iets moeilijker maakt. Dat de stad nog niet overspoelt wordt door toeristen betekent niet dat Mandalay vervallen is over achterloopt. De stad zit vol geasfalteerde grote wegen, heeft winkelcentra en een hoop restaurantjes en barretjes. 

Mandalay is niet de meest bijzondere locatie die je zult bezoeken tijdens een trip naar Myanmar, maar toch zeker een bezoekje waard. Het is een fijne stad om in rond te lopen en de stad heeft een hoop mooie bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek.

Bezienswaardigheden Mandalay

Mandalay zit vol mer allerlei bezienswaardigheden. Van tempeltjes tot Mandalay Hill en de U-Bein bridge Taxi's zijn niet duur in Myanmar en dat kan dus een goede manier zijn om de stad te verkennen. Je kan er ook voor kiezen om een fiets te huren. Nog goedkoper en een stuk avontuurlijker. Pas wel op met het drukke verkeer in de stad. 

U-Bein Bridge

Bij de U-Bein Bridge net buiten Mandalay is het vooral tijdens de zonsopgang en zonsondergang heel druk. Dit is naast Mandalay Hill namelijk de mooiste plek in de stad om die te bekijken. 

De brug is gemaakt van teakhout en ongeveer 1 km lang. Hij loopt over een groot meer en je hebt vanaf de brug dan ook een prachtig uitzicht over het water en de bootjes die daarop drijven. Voor de zonsondergang of -opgang kan je een plekje op de brug zoeken of een bootje huren om dit te bekijken vanaf het meer. Een mooie ervaring, maar helaas ben je niet de enige en ligt het meer rond zonsondergang vol met bootjes. 

Omdat de U-Bein bridge best een eindje rijden is vanuit het centrum van Mandalay is het verstandig om een uur uit te trekken om er te komen en een plekje uit te zoeken. Het zou zonde zijn als je die zonsondergang net mist. 

Mandalay Hill

De Mandalay Hill is niet te missen, in het platte landschap van Mandalay is hier niet naast te kijken. Het duurt ongeveer 45 minuten om boven te komen. De entree is tussen 2 gigantische leeuwen, waarna je je schoenen uittrekt en aan de klim begint. Om boven te komen beklim je een groot aantal trappen, besef dus wel dat het best een inspannende activiteit is. Tussendoor kom je verschillende platformen tegen waar je van het uitzicht kan genieten en waar je verschillende Boeddhabeelden kan bewonderen. Tussendoor vind je ook allerlei winkeltjes waar je even kan stoppen voor iets te eten of drinken. 

Denk niet halverwege op het grote platform dat je er al bent, het lijkt al een eindpunt maar je kunt nog veel verder omhoog. Wanneer je boven aankomt en op adem bent gekomen kun je genieten van het prachtige uitzicht. Uiteraard is dit het mooist bij zonsopgang of zonsondergang.  Ook de top zelf is het beklimmen waard. Bovenaan vind je verschillende tempels en alles is aangelegd in een prachtig mozaïek.

Met zonsondergang verzamelen zich ook de student-monnikken zich boven aan Mandalay Hill. Ze komen niet speciaal voor de tempel maar voornamelijk voor de toeristen zodat zij hun net geleerde Engels in de praktijk kunnen brengen. Enorm bijzonder om met een monnik te kunnen converseren over alles wat hun gaande houdt (kijk uit met praten over politiek, dit is een gevoelig punt in Myanmar).

Geen zin om de 45 minuten naar boven te lopen? Dan is het ook mogelijk om je door een busje af te laten zetten onderaan de laatste trap. Over de prijs moet uiteraard onderhandeld worden, maar die zou tussen de 8000 en 10000 kyat moeten zijn. 

Mandalay Palace

Oftewel de koninklijke stad. Vroeger als paleis en stad gebruikt. Het terrein is enorm groot en met muren omringd. Helaas is niet alles voor toeristen toegankelijk. Het paleis heeft een uitkijktoren waar je kunt zien hoe groot het hele gebied is. Het paleis zelf is een samenstelling van verschillende gebouwen met verschillende, vaak Chinese invloeden. De houtwerken zijn erg mooi gesneden. 

Er is een combiticket te koop voor zowel Mandalay Hill, Mandalay Palace en verschillende tempels. Dit is op de locaties zelf te verkrijgen. 

Er zijn verschillende tempels en kloosters te vinden in Mandalay. Je vindt ze in allerlei vormen en maten en in straatjes waar je ze het minst verwacht. Een leuke manier om Mandalay te verkennen is een fiets huren en dan op ontdekkingstocht te gaan. Zorg voor een plattegrond van Mandalay en fiets op die manier door straatjes waar je het dagelijkse leven ziet van de Birmese mensen.

Moustache Brothers

Een geroemde tip van de Lonely Planet.  Dit is een show die in het verleden de Birmese regering op de hak heeft genomen en hierdoor verschillende malen in de gevangenis hebben gezeten. Officieel is deze show niet toegestaan maar wordt het wel gedoogd. Tegenwoordig laten ze regeringsgrapjes dan maar achterwege en is het vooral zelfspot en komen er vooral Westerlingen. Er wordt wel verwacht dat je een donatie maakt (K8000). 

Restaurants en Bars

Wie naar Myanmar komt om hier te feesten kan beter het eerste beste vliegtuig terug nemen. Myanmar kent vrijwel geen discotheken of andere soorten vermaak die tot diep in de nacht duren. Het is in Mandalay wel leuk om een karaoke television te bezoeken. Dit is een soort karaoke, maar dan huur je een grote kamer met je groep waar een loungebank, grote beeldschermen en een aantal microfoons te vinden zijn, zodat je helemaal los kan gaan tijdens de karaoke. Daarnaast zijn in Mandalay wel een aantal clubs te vinden die tot laat open zijn, maar die vragen vaak veel geld om naar binnen te mogen. Ik heb het een keer geprobeerd en eenmaal binnen in de club werd er in de gaten gehouden dat mensen niet te veel gingen praten met groepjes die aan een andere tafel stonden, dan werd je weer teruggestuurd naar je eigen tafel. Dat feesten in Mandalay is dus geen echte aanrader. 

Eten is voor de bewoners van Myanmar een gewone zaak, ze maken er geen gelegenheid van zoals wij Nederlanders wel kunnen. Meer en meer restaurant richten zich inmiddels wel op de toeristen maar de restaurants liggen verspreid door de stad. Kom op tijd. In Mandalay sluit alles op tijd en dat is tussen 10 en 11 uur.

Vervoer naar Mandalay

Mandalay heeft een internationaal vliegveld van waaruit je o.a. naar Thailand en China kunt vliegen. Ook zijn er vluchten naar lokale bestemmingen zoals Yangon en Bagan. Het vliegveld ligt ver buiten de stad, neem dus ruim de tijd er te komen. Kosten voor een plek in een gedeelde taxi zijn 4000kyats.

Er is ook een treinstation in Mandalay. Er gaan treinen naar o.a. Yangon en Pyin U Lwin. De bus is echter een snellere en comfortabelere optie. Hiermee kan je naast Yangon ook reizen naar bijv Inle Lake.