Laura elst Geschreven door laurae. Foto door: Tikva

Op palen gebouwde dorpen, drijvende tuinen, drijvende markten en typerende beenroeiers. Door dit te lezen zou je je haast in Venetie wanen. Niets is minder waar.  Het grootste meer van Myanmar, genaamd Inle Lake, is circa 30 km lang en 6 km breed. Rondom en op het meer wonen de Intha’s, in dorpen op palen en smalle kanalen als straten. De  huizen zijn door middel van bruggentjes met elkaar verbonden. Uit de hele omgeving komen de mensen hierheen voor de drijvende markten. Hier verkopen zij hun waar of komen inkopen doen.

Bij hun drijvende dorpen hebben de Intha’s hun drijvende tuinen.  Door een laag aarde te binden aan moerasplanten blijven de tuinen drijven. Zo kunnen ze allerlei groenten telen. Buiten de bijzondere tuinen hebben ze op het water ook vele fabriekjes,  goud/zilver/brons smeden, verschillende weverijen en sigarenfabriekjes. Neem een dagtour om de dorpjes, markten en enkele bedrijfjes te bezoeken.  Sluit je dag af met een duik in het water vanaf het platform midden in het meer. Eenmaal opgedroogd en in de boot terug geniet je van de prachtige zonsondergang. Door de bijzondere manier van roeien ( ze staan op de boot en gebruiken hun been bij het roeien van de boot) kun je bijzondere fotos maken. Neem wel een trui mee. Op Inle lake wordt het fris s’avonds.

Wie in Azie is geweest weet dat ze (nog) niet bekend staan om hun goede wijnen. Bovendien zijn ze altijd duur. In Myanmar, aan de rand van Inle lake is sinds 2002 een Winery gevestigd genaamd Red Mountain Estate Vineyards and Winery (http://www.redmountain-estate.com/index.html) opgericht door, hoe kan het ook anders, een fransman.

Eenmaal de steile klim gemaakt heb je een mooi uitzicht over de wijngaarden en Inle Lake. Er kunnen rondleidingen gedaan worden maar je kunt ook alleen gebruik maken van het restaurant waar je verschillende wijnproefertjes kunt bestellen tegen een redelijke prijs. Ook hebben ze een uitgebreide lunch/diner kaart

Overnachten

Veel backpackers verblijven in de vele hostels en guesthouses in Nyangshwe. Deze zijn goedkoper als de hotels rondom het meer zelf. Elk hostel, hotel en guesthouse verzorgt tours op het meer.  Ook kun je hier heel makkelijk verschillende (meerdaagse) trektochten regelen naar Kalaw. 

Vervoer naar Inle Lake

Ongeveer een uur vanaf Inle Lake is het Heho vliegveld, dit vliegveld is bereikbaar met binnenlandse vluchten vanaf o.a. Mandalay en Yangon. Een goedkopere optie is de bus.