Tikva .. Geschreven door Tikva.

Wil je weten hoe je overland kunt reizen van Myanmar naar de buurlanden zoals Thailand en China? Tot voor kort kon je alleen vliegen naar Myanmar maar sinds 2013 komen er steeds meer mogelijkheden om met de bus naar het land te reizen. Let op dat je van te voren een visum moet aanvragen lees onze visuminformatie Myanmar

Thailand

De volgende vier grensposten zijn in 2013 officieel open gegaan voor toeristen. De kwaliteit van de wegen is vaak slecht en zeker in het regenseizoen is reizen erg lastig.

Mae Sai/Tachileik

De grenspost Mae Sai/ Tachiliek bevindt zich in de Chiang Rai provincie van Thailand. Wanneer je hier de grens over gaat kan je reizen naar Keng Tung een stadje met goede trekking mogelijkheden en diverse inheemse stammen in de buurt. Helaas is het niet mogelijk om vanaf hier met het openbaar vervoer verder te reizen. Je hebt hiervoor namelijk een speciale permit nodig. Keng Tung heeft wel een vliegveld met vluchten naar bijvoorbeeld Rangoon. 

Mae Sot/Myawaddy

De Mae Sot/ Myawaddy grensovergang kan je vinden in de Tat provincie. Dit is de handigste grenspost als je verder wilt reizen. Je kunt vanaf deze grenspost namelijk naar grotere plaatsen zoals Hpa An en Mawlamyine. Vooral de eerste heeft ook veel te zien en te doen en daarnaast zijn er diverse mooie stranden in de regio. Deze grenspost werd ook al lang gebruikt voor border runs en er is dus een goede infrastructuur. Hoewel de afstand hemelsbreed wel mee valt zijn de wegen naar Yangon slecht, reken op een volle reisdag (6-8 uur) met de bus. 

Ranong/Kawthaung

Deze grenspost in het verre zuiden van Myanmar geeft ook de mogelijkheid om verder te reizen. Afstanden naar het centrale gedeelte van het land zijn echter ver. Een dagelijkse boot kan genomen worden naar Myeik of Dawei (resp. 40 en 80 dollar), een aansluitende bus naar Yangon vanuit Dawei duurt ongeveer 20 uur. Veel reizigers komen hier dan ook alleen voor deze regio. Omdat het gebied pas enkele maanden geopend is voor toeristen is de ongerepte cultuur al een trekpleister op zichzelf. Er zijn mooie stranden en je kunt hier ook duiken. 

Htee Kee/Phunaron

Deze afgelegen grenspost is op dit moment niet echt praktisch. Momenteel is er echter een lijnbus vanuit Kanchanaburi naar Htee Kee en een frequente minibus van Phunaron naar Dawei. Omdat Kanachaburi als een van de mooiste regio's van Thailand wordt bestempeld en de rit van de grens naar Dawei prachtige vergezichten oplevert is deze grensovergang misschien niet de gemakkelijkste, maar wel een hele mooie.

China

Volgens de media in Myanmar zal de Ruili grenspost tussen China en Myanmar ergens in 2014 volledig open gaan voor toeristen. 

Ruilli - Lashio

Als toerist kan je nu wel gebruik maken van deze grenspost maar dit wordt zelden gedaan. De voornaamste reden hiervan zijn de kosten. Op dit moment heb je namelijk naast je visa nog een speciale permit en een verplichte gids nodig. Wil je hier toch gebruik van maken dan kan je terecht bij reisbureautjes in Kunming. 

China

Moreh-Tamu

Volgens sommige recente berichten is het voor reizigers met eigen vervoer mogelijk om van China naar Myanmar te reizen.  Er zijn ook berichten over een busroute die ergens in 2014 start. Het blijft als zelfstandige reiziger een enorme gok om hier naar toe te reizen. Maar als het je lukt is het vast een hele bijzondere reis. 

Laos

Op dit moment is het niet mogelijk om van Laos naar Myanmar te reizen.

Bangladesh

De grens tussen Bangladesh en Myanmar is momenteel niet open voor buitenlanders.