Laura elst Geschreven door laurae. Foto door: Tikva

Wij hebben allerlei tips verzameld om het reizen in Myanmar makkelijker te maken.

Myanmar begint steeds meer bezoekers te trekken nu het al een aantal jaren open is voor toeristen. Nog steeds zijn sommige gebieden niet open voor toeristen en het land kent serieuze problemen, zoals mensenrechtenschendingen en in het Noorden van het land is het al jaren onrustig (hier mag je als toerist overigens niet komen). Hierdoor zitten er restricties aan het aantal gebieden die je kan bezoeken in Myanmar en doen veel toeristen dezelfde route. Gelukkig is het land nog niet zo toeristisch dat dat een probleem wordt. En de plekken die je bezoekt zijn mooi en uniek. 

Omgang met mensen

Behandel de mensen en de cultuur met respect en er zal je weinig gebeuren in Myanmar. De mensen zijn vriendelijk en helpen je graag. Het is even wennen als Westerse vrouw. Mensen trekken daar de aandacht van andere mensen door het maken van kusgeluidjes. Als vrouw kan dat in het begin nogal intimiderend overkomen. Wanneer je een fiets huurt, plaats dan geen tassen in het mandje voorop. Deze kunnen scooterrijders er namelijk makkelijk uitgrissen. Hiervoor word je als het goed is ook gewaarschuwd in Mandalay, maar de waarschuwing geldt voor heel Myanmar.

Wanneer je met ‘locals’ in gesprek bent, begin dan nooit over de politieke situatie in Myanmar. Dit is een gevoelig punt. Uiteraard kun je hier wel over praten als je gesprekspartner er zelf over begint.

Doordat het land dus nog niet zo lang open is voor toeristen en het land sowieso nog niet heel toeristisch is (in vergelijking met andere Aziatische landen) spreken niet heel veel mensen goed Engels. De mensen die in de toeristische sector werken kunnen het vaak wel een beetje, maar echt vloeiend Engels sprekende Birmezen kom je niet vaak tegen. 

Accommodatie

Accommodatie in Myanmar is prijziger dan je gewend bent van andere landen in Azië. Reken erop in Myanmar gemiddeld prijzen van 12 tot 20 euro per persoon per kamer te betalen. Je verblijft in Myanmar over het algemeen in guesthouses en hotels. Hostels zijn er wel, maar nog niet echt veel. In het hoogseizoen kun je het beste vooruitboeken zodat je er zeker van bent dat je een kamer hebt, dit kan vaak gewoon via sites zoals hostelworld en booking.com. In Myanmar zit overigens bijna altijd ontbijt bij de prijs van een kamer inbegrepen. Dit bestaat meestal uit toast, (gebakken) ei, fruit en eventueel jam.

Wat erg verrassend is, is dat vrijwel elk hostel/hotel/guesthouse gratis Wi-fi heeft. Verwacht alleen niet te veel van deze wi-fi. Myanmar staat bekend om het slechte wi-finetwerk en dit netwerk is op heel veel plekken dan ook echt waardeloos. 

Stopcontacten

In Myanmar worden verschillende types stopcontacten gebruikt. Daarom is het verstandig een wereldstekker mee te nemen zodat je je Nederlandse apparatuur aan kunt sluiten. 

Geld in Myanmar

De Birmese munteenheid is de Kyat. Je kan in de steden van Myanmar gewoon geld pinnen als is het soms wel even zoeken naar een pinautomaat en kan het voorkomen dat je pas niet overal geaccepteerd wordt, maar opzich is geld opnemen geen probleem. Het is op veel plekken ook mogelijk om met US dollars te betalen en veel prijzen worden in dollars weergegeven. 

Eten in Myanmar

De laatste jaren openen in Myanmar steeds meer tentjes die Westers eten verkopen de deuren. Daarnaast heb je overal ook Birmese eettentjes zitten. Hier kan je van alles eten. Vaak bestel je rijst of Noedels en daarbij een los gerecht, bijvoorbeeld zoetzure kip of een groentegerecht. In de Birmese eettentjes krijg je bijna altijd gratis thee. Eten is heel goedkoop in Myanmar, voor een paar euro zit je al heerlijk te eten. Sommige van de Birmese tentjes (vooral als je buiten de toeristische hotspots komt) hebben geen Engelse menukaarten. Probeer in dat geval duidelijk te maken wat voor iets je zou willen eten. Ik heb een keer gehad dat er een pan soep op tafel kwam die vol zat met ingewanden, niet mijn favoriet helaas. Gelukkig was de rest van het eten wel lekker. 

In Myanmar vind je ook veel openluchtmarkten. Dit zijn hele straten vol waar je allerlei soorten eten kan kopen. Van gefrituurde insecten tot allerlei soorten fruit, tot gebakjes en vlees en vis. 

Je kan in Myanmar overal gewoon frisdrank kopen. Het meest geschonken biertje is myanmar, lekker en goedkoop. Voor 50 cent kan je op sommige plekken al een halve liter krijgen.