ehouse Geschreven door ehouse. Foto door: Tikva

Vervoer en ligging 

Zabljak is vanuit Podgorica of Niksic gemakkelijk bereikbaar per bus. Vanuit Podgorica duurt de bus rit een 2,5 uur er zijn dagelijks drie ritten. Vanuit het busstation in Zabljak kan je onder meer met de bus naar Belgrado. Het busstation is in feite niet meer dan een klein pleintje met daarom enkele kleine winkeltjes, restaurants, cafés. Als je de weg twee honderd meter verder volgt, kom je bij een kruispunt met een grotere supermarkt en met het toeristisch informatiecentrum.

Bezienswaardigheden

Zabljak is de toegangspoort tot het Durmitor nationaal park. Het is ook het enigste noemenswaardige dorp in de buurt. Het dorp is dan ook volledig toegespitst op het toerisme zowel voor de trektochten in de zomer als skigelegenheden in de winter. Vanuit het dorpje is het nog drie kilometer tot aan de eigenlijke ingang van het nationaal park. Je volgt gewoon de weg vanuit het dorp naar het park. Als je het nationaal park induikt, kom je na tweehonderd meter het Zwarte meer (Crno Jezero). Een prachtig meer, waaruit de meeste wandeltochten vertrekken. Je kan ook een bootje huren om op het meer te varen of een gemakkelijke wandeling maken rondom het meer. De wandelingen naar de bergen zijn van een ander kaliber en een goede conditie en voorbereiding zijn noodzakelijk. Zo kan je vanaf het meer naar de hoogste berg  (Bobotov Kuk) van Montenegro wandelen. Deze wandeling duurt 5h30 tot aan de top. Let op dat je dan nog terug moet keren en dat er onderweg je geen eten of drinken kunt vinden. Er is onderweg nog een bivakplaats met enkele verlaten berghutjes. De wandeling is pittig en op sommige momenten ook behoorlijk technisch, een goede conditie is aangeraden, bereid je ook voor op het weer want op sommige flanken kan het plots hard beginnen waaien. De uitzichten tijdens de wandeling zijn prachtig en de route is heel goed gemarkeerd, een kaart heb je in feite totaal niet nodig. Volg gewoon aandachtig de markeringen. Vanaf het meer kun je ook nog andere wandelingen maken van verschillende moeilijkheidsgraad en duurte. In het dorpje kan je eveneens fietsen huren of een rafting regelen om te gaan raften in het nabijgelegen tara canyon. In de winter kun je ook gaan skiën in de bergen. Voor meer informatie kun je terecht bij de info kiosk voor de toeristen, men spreekt er goed Engels.

Overnachten

Zowel in de omgeving van het busstation als op en rondom het kruispunt liggen veel accommodatiemogelijkheden. Veel inwoners hebben hun huis omgebouwd tot guesthouses, als je de bus uitstapt staan er inwoners kamers aan te bieden. Ik had op voorhand een guesthouse online geboekt, maar ik zou je dan aanraden om een deftige beschrijving voor handen te hebben aangezien de meeste straten geen naam hebben, laat staan huisnummers.Of je kan vragen of ze komen opwachten aan het busstation.