Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Raften kan in Montenegro en Bosnië Herzegovina op verschillende plekken. Een van de beste locaties om te raften is de Tara Canyon, het diepste rivier ravijn in Europa. Deze bevindt zich in het Durmitor National Park. Veel hostels bieden raft excursies aan maar het is gemakkelijk, leuker en goedkopere om dit als backpacker zelf te regelen. 

Er zijn diverse raftcentra. De meeste bevinden zich rondom de grenspost Šcepan Polje tussen Montenegro en Bosnië Herzegovina. Ik heb gekozen voor een tocht met het Tara Drina Rafting Center.

Faciliteiten rafting center

Wanneer ik na een lange busrit om 18:00 aankom bij het rafting centrum word ik aangenaam verrast door de mooie en rustige omgeving. Ik krijg gelijk de sleutel voor een van de houten hutjes waar ik vanacht zal slapen. Afhankelijk van de grote van je groep kan je een grote familie hut krijgen of een kleinere hut. Allemaal schoon van binnen en met een lekker dekbed. De douches en wc ruimtes zijn gedeeld maar worden ook goed schoon gehouden.

De locatie is perfect om te relaxen bijvoorbeeld door in een van de vele hangmatten te hangen. Je kunt ook volleyballen of tafel voetballen. Drinken en eten doe je in een halfopen bar. Er zijn meerdere maaltijden bij de prijs ingegrepen. Deze zijn allemaal ruim voldoende en erg goed. Zo bestaat het diner uit diverse stukken BBQ vlees, lokaal verbouwde groente en een erg goede kaas, wat een lokale specialiteit blijkt te zijn. Omdat je niet per persoon te eten krijgt maar per tafel is het, ook wanneer je zelf niet zo'n held hierin bent,  makkelijk om andere reizigers te ontmoeten. Tijdens de maaltijd kom je vanzelf met mensen aan de praat. Het publiek in het rafting centrum is erg wisselend van samenstelling: van een grote Belgische scoutinggroep, een Amerikaanse vader en dochter, enkele backpackers tot lokale families. 

In de avond koelt het door de rivier flink af. Daarom is er ook een houtvuur. In de Balkan zijn ze nou eenmaal fan van harde muziek en ook in het rafting centrum gaat in de avond de muziek op vol volume aan, veel mensen blijven dan ook lang hangen met een drankje in de bar. Na 01:00 gaat de muziek zachter en kan je prima slapen. De volgende ochtend kan je op je gemak uitslapen. Het ontbijt is wederom een feestje.

Raften op de Tara Canyon

Voordat we gaan raften krijgen we een korte briefing. Iedereen krijgt speciale schoenen (duikschoenen), een helm en een reddingsvest. Verder kan je gewoon je zwemkleding aandoen, eventueel met een korte broek of t-shirt eroverheen.

Omdat het rafting center zich in Bosnië Herzegovina bevind en de tara deel in Montenegro en deels in Bosnie Herzogina ligt moet je jouw paspoort afgeven. Je wordt per busje ingedeeld en gaat eerst langs de grenspost. Vervolgens is het nog een mooie rit over een hobbelweg naar de raftlocatie.  Je kunt hier zelf nog indelen met wie je in de boot gaat maar ook de crew zorgt er wel voor dat er goede groepen ontstaan voor zelfstandige reizigers. 

De natuur is echt ontzettend mooi met groene bergen, hoge rotsen en fel blauw water. Het eerste stukje van de rivier hebben we gelijk al een aantal leuke stroomversnellingen. Voor het meeste avontuur ga je in april of mei raften. In juni/juli en augustus/september staat het water lager het raften is dan ook voor gezinnen geschikt. In deze maanden zijn de temperaturen hoger en bij temperaturen boven de 35 graden is het water heerlijk verkoelend. Het water is ook super helder en drinkbaar. Onderweg stop je ook nog een keer bij een waterval om even pauze te nemen. Het laatste stuk raften is een stuk rustiger, perfect om langs de kant te stoppen bij een zandbankje en om wat te zwemmen. Het raften duurt in totaal ongeveer 4-5 uur, maar door de reistijd ernaar toe ben je wel de hele dag bezig. 

Na het raften krijg je nog een late lunch en kan je eventueel doorreizen naar een andere bestemming, of  nog een nacht blijven slapen en de volgende dag verder reizen.

Bereikbaarheid

Het Tara Drina Rafing is eenvoudig bereikbaar, ook voor reizigers die met het openbaar vervoer komen. Vanuit Montenegro gaan er diverse bussen per dag vanuit plaatsen zoals Podgorica en Niksic richting Sarajevo. Je dient een kaartje te kopen tot Foca (je stapt al wat eerder uit).  Vanuit Podgorica kan je o.a. om 07.40 h, 09.30 h en 13.35 een bus nemen. Je bent naar het rafting centrum ongeveer 4 uur onderweg en de route is prachtig. Na de grens post maar nog voor Foca moet je uitstappen, vraag de chauffeur om Bastasi en/of let zelf goed op. Er is een geel bord aan de rechterkant van de weg met de tekst Bastasi Rafting, vanaf hier is er een zijweg. Je ziet de hutjes van het rafting centrum al liggen en het is een klein stukje omlaag lopen. Kom je uit Sarajevo neem dan een doorgaande bus richting Montenegro ook aan de linkerkant van de weg is een bord. 

Een andere optie is je door het rafting centrum laten ophalen in Foca, dit kan door ze van te voren te mailen of te bellen zodra je weet wanneer je aankomt. Vanaf Foca naar het rafting centrum is het ongeveer 25 minuten met de auto. Ook wanneer je klaar bent met je trip kunnen ze je hier afzetten. 

Kosten & opties

Het Tara Drina Rafting centrum heeft verschillende opties. Kies ervoor om minimaal een nacht te blijven slapen, voor de mooie setting en het lekkere eten. Een overnachting, 3 maaltijden een een dag raften kost €60,-. Dit is een stuk goedkoper dan de dagtrips van de hostels die (zonder overnachting) vaak al minimaal €70,- vragen.

Heb je meer tijd, overweeg dan zeker meer dagen te blijven. Zo heb je de optie van een pakket van twee overnachtingen en drie dagen waarbij je ervoor kunt kiezen om een 2e dag te gaan raften of een jeepsafari te maken naar een 80m hoge waterval en door Europese oerbossen. 

Bekijk voor meer informatie de website: http://www.raftingtara.com/indexENG.html