Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De hoofdstad van Montenegro Podgorica heeft weinig bekende bezienswaardigheden. Wil je echter het minder toeristische Montenegro ontdekken dan is de stad een stopover waard. Zeker omdat je als backpacker of zelfstandige reiziger hier toch vaak terecht komt omdat het een hub is voor het openbaar vervoer in het land. 

Er wonen in Podgorica maar 150.000 mensen, toch is het hiermee de grootste stad van het land. De meeste historische gebouwen zijn tijdens de 2e wereldoorlog verdwenen en wat je nu ziet is met name een moderne stad in typische Oostblok stijl.

Vervoer en ligging

Podgorica heeft een klein international vliegveld. Je kunt vanuit hier met de bus of taxi naar het stadcentrum. Lees ook vervoer naar Montenegro voor meer informatie.  Het busstation in Podgorica heeft vele bussen naar bestemmingen in het land en naar de rest van de regio. Personeel is vriendelijk en er zijn diverse faciliteiten zoals een restaurant, supermarkt en openbare wc. Handig is ook dat er een bagagedepot is. Moet je lang wachten op je aansluitende bus dan kan je hier je bagage achterlaten en ondertussen in het centrum wat anders gaan doen. Het centrum van Podgorica is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het busstation. Het treinstation bevindt zich redelijk dichtbij het busstation, hiervandaan gaan treinen naar Belgrado

Bezienswaardigheden Podgorica 

Vrijwel alle bezienswaardigheden zijn in een halve dag prima lopend te bezoeken. 

Musea

Er zijn in Podgorica diverse musea. Het Podgorica City Museum heeft een afwisselende collectie. Er worden schilderijen tentoongesteld maar ook archeologische vondsten. Deze gaan terug tot het stenen tijdperk maar de interessante stukken zijn o.a.de bijzondere boeken uit 1500. Ook wordt er traditionele kleding tentoongesteld. Het museum is niet heel groot en de entree van 10KN dan ook enigszins aan de hoge kant. Verder is er in Podgorica nog een Natural History museum en zijn er diverse kunst galerijen. Ook het oude paleis van King Nikola (nu een museum) is een bezoekje waard).

Stara Varoš

De Stara Varos is de wijk in Podgorica die nog enigszins lijkt op de vroegere Turkse wijk. Straatjes zijn klein (let op voor auto's) en de huizen in historische stijl. Je kunt hier bijvoorbeeld nog een oude moskee vinden. Aan een kant van de wijk is ook een plein met een oude Ottomaanse klokkentoren.

Parken

Aan parken geen gebrek in Podgorica. De meeste zijn goed verzorgd met diverse bankjes in een bosachtige omgeving. Vaak zijn er centrale plekken met bloemen waar dan een oud standbeeld geplaatst is. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij het monument voor King Nikola in het park tegenover het parlement.

Overig

Podgorica heeft nog een millennium brug waar ze erg trots op zijn. Ook is er nog een oude Romeinse brug te bewonderen. De interessantste kerk van Podgorica is de Hristovog vaskrsenja, deze kerk werd pas in 1993 gebouwd (en is nog niet helemaal af) maar wel in traditionele orthodoxe stijl. 

Uitstapjes Doclea en Medun

Een paar km buiten de stad bevinden zich de Romeinse ruïnes van Doclea. Ruim 10km buiten de stad is het plaatsje Medun. Ook dit was een oude stad die door diverse culturen werd bewoond en waar diverse bouwwerken bewaard zijn gebleven. 

Overnachten en Eten & Drinken 

De meeste hotels in Podgorica zijn gericht op zakenreizigers. Het is, zeker  wanneer je samen reist,  altijd de moeite waard om te kijken of je (met name in het weekend) een leuke actie kunt vinden. Anders zijn er inmiddels twee (kleine) hostels in Podgorica die dorm en privékamers bieden. 

Aan de Hercegovaka voetgangersstraat en de straten hier rondom heen heb je veel keuze aan restaurants. Zowel lokale gerechten als diverse internationale keukens zijn hier vertegenwoordig. Dit is ook de plek om naar toe te gaan om in de avond nog een biertje te drinken. Een andere plek om te eten is rondom het chiquere Rimski plein.