Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Montenegro is een van de jongste landen ter wereld. Dit kleine landje kan je vinden op de Balkan en was vroeger onderdeel van Joegoslavië.

Land

Montenegro is sinds 3 juni 2006 een onafhankelijk land. Hiermee is het een van de jongste landen ter wereld. Tot die tijd was Montenegro onderdeel van Joegoslavië. Daarvoor was Montenegro ook al een onafhankelijke staat en zelf een tijdje een koninkrijk. Montenegro is ook een van de kleinere landen ter wereld. Het land is meer dan de helft kleiner dan Nederland of België maar wel groter dan Luxemburg.  Buurlanden van Montenegro zijn Kroatië, Bosnië Herzegovina, Servië en Albanië. 

Montenegro is een redelijk bergachtig land. Vanaf de kust is er een snelle stijging naar de centrale vlakte op ongeveer 1000 meter. Daarnaast zijn er nog enkele bergketens. Het hoogste punt van Montenegro is de  Zla KolataProkletije met 2,534 m. Het land kent ook een van de diepste Canyons van Europa, de 1300 meter diepe Tara Canyon

Bevolking

In Montenegro wonen iets meer dan 650.000 personen. Hiervan is ongeveer 45% Montenegrijn daarnaast is er een grote Servische minderheid van ongeveer 30%. Ook wonen er in Montenegro veel Bosniaken en Albanezen. 

De meeste Montenegrijn zijn Christelijk en spreken Montenegro’s, een taal die sterk verwant is aan Servisch, Bosnisch en Kroatisch. Podgorica is de enige stad met meer dan 100.000 inwoners, de meeste Montenegrijn wonen dan ook in kleine steden vaak in de kustregio.