Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Kotor en de regio rondom Kotor in Montengro staan op de Unesco werelderfgoederenlijst. Het is een prettige stad die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De ligging aan de zuidelijkste fjord van Europa met direct achter het stadje de bergen is erg mooi. 

Ligging en vervoer Kotor

Kotor ligt aan de doorgaande weg tussen Herceg novi en Budva en er gaan overdag zeker 2 bussen per uur naar deze steden. Er gaan ook bussen via Herceg novi naar Dubrovnik in Kroatie. Daarnaast is er een weg die het binnenland in gaat over de bergen naar Cetinje. Het busstation van Kotor ligt op loopafstand van de oude stad.

Bezienswaardigheden Kotor

Kotor en de regio rondom Kotor staat op de Unesco Werelderfgoederenlijst. Voornamelijk omdat het stadje goed bewaard is gebleven. Kotor heeft een klein oud centrum en er zijn een tweetal kerken waar je een kijkje kunt nemen. Entree van de kathedraal kost €1,50 maar hiervoor krijg je ook toegang tot een klein religieus museum. Verder is er nog een maritiem museum met modelschepen en enkele vondsten uit schepen.  Een ding dat je zeker moet doen als je in Kotor bent, is de beklimming maken via de stadmuren (€2) naar het fort dat boven de stad ligt.  Je klimt 1200meter omhoog en kunt hier een aantal oude gebouwen zien maar het is vooral het uitzicht dat veel indruk maakt.

Kotor heeft ook een klein strand. Hier komen vooral lokale families. Het water van het meer zou niet al te schoon zijn maar het zicht is goed en er zijn zoutwater douches om je na het zwemmen mee af te spoelen.

Ondanks dat er eigenlijk niet zo heel veel te zien is, blijven veel reizigers toch langer in Kotor hangen dan ze van te voren gedacht hadden. Het is een prettige stadje en ook een goede basis voor daguitstapjes naar ander delen van Montenegro.  

Eten en drinken

In het oude centrum zijn veel kleine eetmogelijkheden. De meeste menu’s zijn Italiaans georiënteerd met veel pasta en pizza op het menu. De prijzen zijn heel redelijk. Direct buiten de stad zijn enkele wat hippere gelegenheden. In de zomer mag er tot 01:00 buiten muziek gedraaid worden en hier maken de meeste barretjes gebruik van. Faarna verplaatst de actie zich naar binnen.

De grootste club (disco Maximus) van Montenegro ligt in Kotor. In totaal kunnen vijftiend duizend mensen binnen in de zaal. Op normale avonden wordt echter maar één derde van de zaal opengedaan. 

Overnachten

Er zijn in Kotor drie à vier hostels en nog wat hotels die zich ook op backpackers richten. Voor een dormbed betaal je rond de €10. Voor een privé kamer moet je rekenen op prijzen vanaf €30. Een aantal hostels hebben meerdere gebouwen waardoor het lastig is om, als je van te voren boekt, precies te weten waar je terecht komt. Wil je op tijd slapen let dan op dat je in een gebouw niet direct bij een bar maar in een zijstraatje zit.