Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Vervoer en ligging

Budva is de meest toeristische stad in Montenegro. Er zijn daarom ook goede busverbindingen naar steden in de rest van het land en naar enkele buurlanden.  Zo gaan er meerdere bussen per uur naar Podgorica en ook bussen langs de kust bijvoorbeeld naar Kotor gaan meerdere keren per uur. Daarnaast zijn er ook minimaal twee dagelijkse bussen naar o.a. Dubrovnik, Split, Zagreb en Sarajevo. Het busstation van Budva is een minuut of 20 lopen vanaf het oude centrum. Je kunt ook een taxi nemen, sta er wel op dat ze de meter gebruiken anders vragen ze je €5 euro terwijl je met de meter maar de helft kwijt bent.

Bezienswaardigeheden Budva

Oude centrum

Het oude centrum van Budva is in dezelfde stijl gebouwd als Kotor en Dubrovnik. De ligging op een schiereiland is erg mooi en de stadmuren en poorten zijn goed bewaard gebleven. Binnen de oude muren heb je een drietal kerken die je kunt bezoeken, verder is er nog een etnografisch museum. Een groot deel van het oude centrum is echter omgetoverd tot accommodatie, winkels, bars en restaurantjes.

Stranden

De stranden zijn de reden dat Budva zo populair is bij toeristen. Gelijk naast het oude centrum bevinden zich op loopafstand een aantal stranden die door klauterpadjes of een tunneltje door de rotsen met elkaar verbonden zijn.  De stranden zijn prima en ook het water is goed, in de zomer lig je echt hutje mutje op elkaar met maar een paar centimeter tussen handdoeken en strandbedjes. Ook draaien de beachbars aan de stranden op volvolume muziek. Door de rotsen rondom de stranden heb je ook al redelijk vroeg op de dag schaduw. Als je naar de stranden verder van het centrum loopt wordt het wel iets rustiger, ook het voor of naseizoen zijn een stuk beter voor de rust. Ook kan je naar de stranden toe die zich enkele kilometer van de stad bevinden.

Activiteiten

Budva heeft een goed uitgaansleven met een aantal prima discotheken. De cafe’s in het oude centrum mogen tot 01:00 buiten muziek draaien maar op loopafstand buiten de stadsmuren zijn ook een heleboel bars die de hele nacht doorgaan. Ook wateractiviteiten zoals waterskiën en duiken zijn prima te regelen in Budva.

Eten & Drinken

Budva heeft een ruime keuze aan restaurantjes over het algemeen zijn deze een stuk beter dan wat je in een toeristen plaats zou verwachten. Uiteraard is er veel verse vis maar ook pasta gerechten en salades zijn populair. Prijzen zijn zeker duurder als in de rest van het land maar de prijs kwaliteit verhouding is prima. Wel moet je vaak lang wachten voordat je eten krijgt en zijn de porties aan de grote kant.

Overnachten

Er wonen in Budva minder dan 20.000 mensen maar er komen meer dan een half miljoen toeristen per jaar. De keuze aan accommodatie is dan ook er ruim. Er zijn echter maar weinig hostels, in het zomerseizoen is er dan ook een tekort aan budget accommodatie zeker aan dormbedden.  Wij adviseren dan ook om je hostel van te voren te reserveren. Prijzen voor een dormbed liggen in het hoogseizoen rond  €13 euro per nacht maar in het laagseizoen worden prijzen verlaagd.