Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 127.60 naar Monaco Nu boeken

Monaco is een populaire dagtrip vanuit Nice. Maar hoe kom je er eigenlijk? En kun je er heen vliegen? 

Vervoer naar Monaco

Per vliegtuig

Ondanks dat Monaco een eigen staat is, is er geen vliegveld te bekennen. De oppervlakte is simpelweg te klein om er een vliegveld aan te leggen. Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je 40 kilometer verderop in Nice, Frankrijk. Er gaan meerdere vluchten vanaf Amsterdam naar Nice. Vanaf het vliegveld in Nice gaat er een bus van de maatschappij Rapides Cote d'Azur naar Monaco. De bus vertrekt direct bij terminal 1 en doet er circa 45 minuten over. Een enkele reis kost €20,00 en een retour €30,00. 

Wil je toch perse vliegen naar Monaco en arriveren in stijl? Het is mogelijk om een helikopter te boeken vanaf het vliegveld in Nice naar Monaco. Je arriveert dan in de Heliport in Fontvieille en wordt met een bijgeleverde shuttleservice naar je eindbestemming in Monaco gebracht. De vlucht duurt slechts 7 minuten. Je moet er wel voor in je buidel tasten. Een enkele reis van Nice naar Monaco kost 135 euro. Van Monaco naar Nice betaal je 120 euro. Een retour kost 250 euro. Kijk voor meer informatie op de website van Heli Air Monaco

Per trein

Het station van Monaco/Monte Carlo ligt midden in Monaco en heeft goede verbindingen met de buurlanden. Er zijn reguliere treinen van de Franse maatschappij SNCF tussen Nice en Monaco. Er gaan 2 tot 4 treinen per uur en de rit duurt circa 23 minuten. Een enkele reis kost €3,80. Treinen vanuit Cannes en Marseille stoppen ook in Monaco.  Ook de internationale trein tussen Marseille en Milaan stopt hier bijvoorbeeld. De route naar Monaco loopt langs de kust en is prachtig. Al backpackend ook even uitstappen in Monaco, kan lastig worden. Dit omdat er geen bagagedepot is op het station en je dus nergens je rugzak kwijt kan. 

Per bus

Monaco heeft geen busstation. De internationale bussen stoppen overal en nergens in de stad. Elke 15 minuten rijdt er een bus vanaf het busstation in Nice naar Monaco van de maatschappij Rapides Cote d'Azur. Een enkele reis kost €1,50 en ook hier kun je genieten van prachtige uitzichten. De bus kan in de spits enorm druk zijn. Het is een populair vervoersmiddel van en naar Monaco. 

Vervoer in Monaco


Te voet

Monaco is klein genoeg om te voet te verkennen. Het kan echter een flinke uitdaging zijn. Monaco ligt namelijk in de heuvels dus je zult regelmatig heuvel op en af moeten lopen. Gelukkig is er een oplossing voor. In heel Monaco vind je liften en publieke roltrappen die je van en naar de top brengen. Op je plattegrond kun je de exacte locaties vinden. Meestal zitten ze verstopt in de parkeergarages. Daarnaast is het soms lastig te navigeren in Monaco, juist vanwege de vele heuvels en verborgen tunnels. 

Per bus

Monaco heeft een handig bussysteem. De Compagnie des Autobus Monaco heeft 5 verschillende busroutes door heel Monaco. De lijnen 1-2-4-5 en 6 brengen je overal waar je wezen moet. Zo rijdt bus 2 vanaf Monaco Ville naar Jardin Exotique. De tuinen zijn lopend lastig te vinden. Sowieso is de bus een handige manier om bij de bezienswaardigheden te komen, zonder verdwaald te raken. De bussen rijden tussen 07:00 - 21:00. Daarna starten de nachtbussen. Een kaartje koop je in een kiosk, in de ticketmachine of in de bus zelf. Een dagkaart kost €5,00. Een enkele reis €1,50 (voorverkoop) of €2,00 (in de bus zelf). Let op dat je je ticket valideert in de bus. 

Bateau Bus

Tussen Monaco - Ville en Monte Carlo kun je ook met de waterbus Bateau Bus van Compagnie des Autobus Monaco. De waterbus vertrekt elke 20 minuten tussen 08:00 en 19:50. Je dagkaart is ook geldig in de bussen in Monaco. Ook mag je met je enkele reis binnen 30 minuten op een bus overstappen. 

Hop On Hop Off

In Monaco kun je ook de hop on hop off bus nemen. Met een dagpas kun je voor €21 gedurende de hele dag gebruik maken van de bus Le Grand Tour. De bussen vertrekken tussen 10:00-17:30. In het hoogseizoen gaan de bussen elke 15 minuten. In het laagseizoen elke 30 minuten.  Er zijn twaalf stops en er is een audio guide beschikbaar. De hop on hop off bus stopt niet bij de Jardin Exotique maar wel bij Stade Louis II.