Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Mexico is een groot land wanneer je wat wilt zien moet je dus rekening houden met e reistijden en reismethoden. De (tol)wegen in Mexico zijn van relatief goede kwaliteit net als de vervoersmethoden. Vooral bussen zijn in Mexico beter, maar ook veel duurder dan de buurlanden. Kosten van vervoer in Mexico kunnen dan ook flink oplopen (lees geld en budget).

Voor vervoer in Mexico zal je meestal terug vallen op bussen. Er zijn veel soorten en maten en dus ook prijsklassen. In vergelijking tot Europa is reizen met de bus in Mexico spotgoedkoop, maar kan mede dankzij de afstanden toch een behoorlijke hap uit je budget zijn. 

Er zijn in Mexico een paar treinroutes, deze worden echter niet vaak gebruikt door toeristen. Een uitzondering is de trein in Noord-Mexico door de zogenaamde copper canyon. Deze treinrit is populair vanwege de spectaculaire uitzichten.

Onderstaande tekst kan wellicht afschrikken om het land te bereizen. Toch lijkt de situatie behoorlijk mee te vallen wanneer je je gezonde verstand gebruikt. Onderstaande tekst en tips zijn dan vooral tips en adviezen die vervelende situaties verder kunnen voorkomen. Raak niet in paniek wanneer je ooit in een andere situatie terecht komt, en zorg er altijd voor dat je goed op de hoogte blijft van de lokale situaties. Hotels en tourbureautjes hebben er net als jij belang bij dat je trip zo goed en soepel mogelijk verloopt. Zo blijven de reizigers tenslotte naar het land komen.

Reizen per bus door Mexico

Reizen per bus redelijk veilig. De grootste kans op diefstal heb je bij lokale (Chicken) bussen die van A naar B te reizen, maar wanneer je alleen je dagrugzak bij hebt is dat risico kleiner. Natuurlijk moet je nog wel op je spullen letten. ’s Nachts reizen wordt afgeraden omdat er een kans bestaat dat er (op sommige trajecten) de bus overvallen wordt en je al je kostbaarheden mag inleveren. Vooral in het verleden kwam dit voor. In Yucatan lijkt nu de beveiliging in ieder geval flink aangescherpt, waardoor het risico hier mee lijkt te vallen. Zekerheden heb je echter nooit.

De tweede en derde optie is om per touringcar te reizen in de eerste of tweede klasse. Deze bussen maken gebruik van tolwegen dat de kans op overvallen verder verkleint.

Het heeft weinig zin om jezelf erg druk te maken over een mogelijke overval, aangezien het je gewoon kan overkomen of niet. Wanneer je niet ’s nachts en met de luxere bussen reist is de kans op diefstal en een overval erg klein. Wil je doordat je een kleiner budget hebt niet met de duurdere bussen reizen, zorg er dan voor dat je jouw bagage op slot doet. Zo wordt het moeilijker om er wat uit te stelen. Zorg ook dat je de waardevolle spullen op je lichaam draagt, je dag rugzak dicht bij je houdt en je waardevolle spullen verdeeld. Soms worden tassen (bij de goedkopere bussen) open gesneden zonder dat je dit merkt. Of worden ze meegenomen terwijl je ligt te slapen. Houd je tas dus op schoot of op zo’n manier dat opensnijden of meenemen niet mogelijk is.

Word je bus toch overvallen, dan heb je pech en heb je maar een optie, en dat is je spullen inleveren. Informeer ook altijd bij je hotel of bij locals wat de situatie is en of je het traject veilig kunt bereizen onder jouw omstandigheden. Met name in Yucatan lijkt de situatie erg mee te vallen, maar het is nooit verkeerd je toch voor te bereiden.

Wanneer je al weet wanneer je welke bustickets wilt kopen loont het om deze vooraf aan te schaffen. Meestal is er wel plek in de bus, maar niet altijd. Heb je dus een strak schema en wil je zeker zijn dat je mee mag dan kun je beter een aantal dagen van te voren boeken (ook al zeggen de mensen van de maatschappij wat anders)

Eerste klas touringcar

Voor de lange afstanden gebruik je meestal eerste klas touringcar van o.a. ADO, Mayab, Oriente en OCC. Deze maatschappijen dekken vrijwel het hele land met een uitgebreid netwerk aan routes. Met name ADO staat goed aangeschreven, heeft goede bussen en rijden netjes op tijd.  

Het reizen per touringcar klinkt misschien erg luxe, maar zijn (op sommige trajecten en vaak in de nacht) om veiligheidsredenen niet onverstandig om te nemen. Deze bussen nemen namelijk, daar waar mogelijk, de tolwegen. Op toeristische routes lijkt er in ieder geval veel beveiliging aanwezig en zijn de risico’s waarschijnlijk ook een stuk kleiner. De veiligheid hangt erg samen met de situatie op dat moment. Recentelijk lijken er weinig incidenten hebben plaats gevonden. Wil je meer zekerheid gewoon even informeren bij je hotel.

In touringcars met airco heb je een comfortabele ruime stoel, waarvan je de rugleuning een heel eind achteruit kunt zetten en vooraf je plek kunt reserveren. Er is een toilet aan boord. Afhankelijk van je ticket krijg je voor vertrek nog een drankje en een snack en wordt er een film gedraaid tijdens je rit. Zorg ook altijd voor wat warme kleding, want de bussen zijn net vrieskisten, met de airco op standje ijskoud.

Op de website van de busmaatschappij kun je vaak de vertrek en reistijden van de rit zien. Hierdoor kun je gemakkelijk vooraf je reis plannen. Dit maakt het boeken van een ticket (dat overigens ook online kan) aan de counter een stuk sneller. Afhankelijk van het traject, en bus maatschappij  moet je zo’n 30 minuten van te voren aanwezig zijn. Je kunt dan (soms) ook je bagage vooraf inchecken. Kan dit niet dan wordt je bagage vlak voor vertrek gelabeld en krijg je een bewijs van je ingeleverde bagage. Zo weet je ook zeker dat je je eigen bagage terug krijgt. Tijdens de rit maakt de bus om de 2 of 3 uur een korte stop, zodat je naar het toilet kunt (MEX $4,-) of wat drinken en een snack kunt kopen.

Ieder gekocht busticket mag je eenmaal van tijd, datum en zelfs (soortgelijke) bestemming wijzigen. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Een vlucht van Mexico City naar Cancun kan al voor 80 US$ dus wanneer je in het tussen gelegen gebied niets wil zien dan is dit zelfs goedkoper dan met de bus. Zie daarom ook het kopje vliegen in Mexico.

Veel bussen kan je boeken via de website: http://www.ticketbus.com.mx

Tweede klas bussen

Dit zijn touringcars die de lange afstanden doen en goedkoper zijn dan de eerste klas bussen. Ze nemen geen tolwegen en zijn over het algemeen dus wat onveiliger (met name in de nacht).

Het hangt van het gebied af, waar je bent, de huidige situatie in dat gebied, en de afstand of het slim is om zo´n bus te nemen. Sommige reizigers nemen juist deze bussen omdat alle toeristen in de eerste klas zitten en ze verwachten dat juist daar meer risico is op overvallen. Ook hier moet weer gekeken worden naar het traject en de situatie van dat moment. Op dit moment lijken de overvallen in het algemeen mee te vallen met name in toeristische gebieden. Ook hier even informeren mocht je twijfelen aan de veiligheid, maar in toeristische gebieden zit het op dit moment wel goed.

Let wel even goed op want een tweedeklas bus is niet altijd goedkoper! Tussen Playa del Carmen en Tulum is die zelfs duurder dan een collectivo.

Minibusjes

Er rijden op de veel gevraagde trajecten ook minibusjes. Die kunnen erg handig zijn als je op een beetje afgelegen plekken wilt komen. Ze zijn over het algemeen duurder dan het normale openbaar vervoer maar wel sneller. De meningen zijn verdeeld over het risico op beroving. Sommige zeggen dat ze veiliger zijn en andere denken juist weer dat het risico groter is, omdat  je in een busje vol toeristen zit. Ook met overvallen op minibusjes lijkt het op het moment rustig te zijn. Twijfel je gewoon even wat info inwinnen bij je hotel of bij een Tourist Office.

Collectivo´s

Dit zijn minibusjes die op bepaalde routes rijden en overal langs de weg stoppen. Ze zijn ontzettend handig, omdat je snel van A naar B kunt reizen en je op vrijwel ieder moment van de dag kunt instappen op weg naar je volgende bestemming. De Collectivo’s zijn minder geschikt om met al je bagage van A naar B te reizen aangezien ze vaak erg vol zitten, maar op sommige trajecten kan het wel. Voor dagtrips vanuit je verblijfplaats zeker erg handig. Houd met deze manier van vervoer wel meer rekening met diefstal, maar laat je er ook niet door afschrikken ze te gebruiken.

Op de weg van Palenque naar de ruïnes kun je ze overal aanhouden. Een ritje kost vaak maar een paar Pesos afhankelijk van de afstand.

Zoals eerder al beschreven raadt men af om lokale nachtbussen en collectivo’s te nemen (op de toeristische stukken). Toch nemen veel toeristen ze, omdat je dan tenminste met daglicht op je bestemming aankomt en je ook weer een overnachting bespaard. Buiten het hoogseizoen zie je nauwelijks een toerist in de bussen of collectivo’s, wellicht dat de kans op een overval dan ook kleiner is, maar onderschat het niet. Vraag vooraf even bij je hotel of aan locals hoe de situatie is en op basis daarvan kun je dan je keuze maken. Overdag reizen per bus (of collectivo) is prima te doen en zover we hebben kunnen beoordelen ook gewoon veilig. In ieder geval in Yucatán.

Binnenlandse vluchten in Mexico

Mexico heeft een aantal budget luchtvaartmaatschappijen, zoals Aviasca, VivaAerobus, Interjet en Volaris. Prijzen zijn het laagst als je ver van te voren kunt boeken, zo kan je een ticket van Cancun naar Mexico Stad boeken voor minder dan 100 US dollar.

De maatschappijen hebben vaak naast de Spaanse ook een Engelstalige site waarop je met een creditkaart een e-ticket kunt kopen. Let op voor bagage moet je meestal bijbetalen.

Naast de budget maatschappijen kun je ook met AeroMexico een binnenlandse vlucht boeken. De service en de vluchten zijn erg netjes en hebben een uitgebreid netwerk van bestemmingen.

Taxi's

Een taxi vinden in Mexico zal nooit een probleem zijn. Toch zijn taxi's niet altijd handig. Sta erop dat de taxi de meter aanzet (wanneer ze deze hebben) en zorg dat je zelf van te voren ook een idee van de prijs hebt. Wanneer taxi's een meter hebben staat er "Taximetro" op het taxibordje op het dag. Op een aantal trajecten b.v van een busstation naar een bepaald gebied gelden vaste taxirit prijzen.

In Mexico stad zijn taxi's berucht vanwege berovingen, stap hier zeker 's avonds of 's nachts nooit zomaar in een taxi, maar maak gebruik van een taxi centrale, of vraag je hotel een taxi te regelen. De kans dat er dan iets gebeurd is kleiner, omdat bekend is bij welke chauffeur je ingestapt bent en je vaak de betere chauffeurs krijgt.  Check zelf ook de foto en het nummer van de chauffeur welke je voorin de auto ziet.  Eventueel kun je ook via je hotel vragen om een taxi te reserveren. In sommige gevallen werken zij met bepaalde chauffeurs samen waar ze goede ervaringen mee hebben. Ook handig omdat deze chauffeurs dan vaak wel een beetje Engels spreken.

In Yucatán op de toeristische bestemmingen lijkt het gebruik van taxi’s redelijk safe. Hoe verder van de kust hoe eerlijker de prijzen en hoe vriendelijker de chauffeurs.  Op sommige plaatsen kunnen de prijzen wél sterk uiteenlopen, dus maak je regelmatig gebruik van de taxi shop wat rond. 

Auto huren

De meeste plaatsen in Mexico zijn goed te bezoeken met het openbaar vervoer maar een eigen auto kan zeker voordelen hebben. Vooral in de Yucutan regio huren veel toeristen een auto. Wanneer je een aantal attracties zoals de Puuc ruïnes, en cenotes rondom Mérida wil bekijken is een huurauto heel erg handig.

In Mexico wordt rechts gereden, wegen zijn over het algemeen redelijk goed. Er zijn ook een aantal tolwegen die zijn in goede staat. Mexicanen hebben een sportieve rijstijl en vooral binnen de steden moet je erg goed opletten.

Prijzen zijn heel redelijk, zeker wanneer je met meerdere personen een auto kunt delen vergelijkbaar met wat je kwijt was geweest aan openbaar vervoer. Een autohuren is het goedkoopst als je dit vooraf via internet doet. Alle grote internationale verhuurbedrijven zijn in Mexico vertegenwoordigd.

Op hoofdwegen is de maximum snelheid 90 km per uur. Al is er geen Mexicaan die zich daar aan houdt. Let onderweg ook goed op voor drempels en politiecontroles. Deze moet je bijna stapvoets passeren, omdat je anders je auto aan gort rijdt (of de politie wakker schud). Moet je flink wat kilometers maken dan kun je overwegen de tolwegen te nemen. Op de tolwegroute zijn regelmatig toiletgebouwen en routekaarten aanwezig.

Enkele prijzen voor de tolwegen:

  • Mérida - Chichén Itzá Mex $81,-
  • Mérida - Valladolid Mex $140,-
  • Chichén Itzá - Valladolid Mex $59,-
  • Valladolid - Cancún Mex $241,-
  • Mérida - Cancún Mex $381,-

In Mexico is een zero tollerate beleid wat betreft alcohol en rijden. Er zijn regelmatig roadblocks waar bestuurders gevraagd wordt om deel te nemen aan een blaastest.

In heel enkele gevallen komt het voor dat je als toerist van de weg wordt geplukt door de politie. Waarschijnlijk omdat hij wat geld nodig heeft. Een politieagent verdient ongeveer 80 pesos per dag, waardoor 200 pesos vaak afdoende is om iedere boete “af te kopen” en daarna weer verder te rijden. Maar deze praktijken lijken niet vaak voor te komen en is zeker geen reden geen auto te huren.

Parkerplaatsen zijn beperkt in sommige plaatsen. Parkeerplaatsen waar "estacionamiento público" staat zijn parkeerplaatsen die per uur een bedrag in rekening brengen. Parkeer niet op plaatsen waar een gele lijn is aangebracht op het trottoir.