bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Mexico is een zeer omvangrijk land en heeft daarom diverse klimaten. Langs de kusten en in het zuiden van Mexico (grofweg alles ten zuiden van Mexico stad, maar vooral Yucatan) heerst een subtropisch klimaat, met op sommige plekken dichte en uitgestrekte jungles. Hier gelden globaal twee seizoenen, een droog seizoen en een nat (regen) seizoen. Regent het continue in het regen seizoen? Nee, maar het is wel altijd droog in het droge seizoen.

Met name in Yucatan, in het uiterste zuiden is het weer sterk afhankelijk van tropische stormen en dergelijke fenomenen die er voor kunnen zorgen dat het flink te keer kan gaan (zeker in het orkaanseizoen, rond oktober). Globaal genomen duurt het regenseizoen van half mei tot en met half november. In het regenseizoen valt er meestal rond de middag en in de nacht een bui. Vaak heb je 's ochtend gewoon mooi en zonnig weer. Een voordeel van reizen in deze periode is dat alles mooi groen is en het 's nachts lekker koel is.

Het noordelijk deel van Mexico heeft een woestijnlandschap die doorloopt tot ver in de VS. Hier zijn regio's waar bijna nooit regen valt en de enige plant die het daar goed doet zijn cactussen, maar dan soms wel zo groot als een huis. Zo groen als het zuiden is, zo weinig groen zie je hier. Alle tonen rood, geel, oranje en bruin zie je hier, maar geen groen. Overdag is het heter en 's nachts is het koeler dan in het zuiden en door de lagere luchtvochtigheid is het een stuk minder benauwd.

Langs de westkust van Mexico loopt een grote bergketen, de Sierra Madre met pieken tot wel 4 km hoogte. Ook hier geldt een nat en droog seizoen, met temperaturen die sterk afhankelijk zijn van de hoogte. Neem Creel bijvoorbeeld, op circa 2 km hoogte is deze stad overdag erg aangenaam van temperatuur, zo tussen de 20 en 25 graden. 150km verderop (zeker voor Mexico een kleine afstand) ligt Batopilas, op 500 m hoogte. Benauwd en warm: subtropisch. Een erg mooi contrast, en een bijzonder ervaring.

Beste reistijd Mexico

Je kunt Mexico het hele jaar bezoeken qua klimaat. Alleen wanneer je de Yucutan kust wil bezoeken is het orkaan seizoen rond oktober afgeraden. Wil je de (Amerikaanse) topdrukte en de daar bij behorende prijzen ontlopen ga dan niet in juli, augustus, december en januari naar de populaire plekken aan de kust.

Naast de kustplaatsen is Mexico een erg kalm land waar weinig lijkt te gebeuren. De nadruk ligt wel op 'lijkt' want met een beetje moeite kun je de meest fantastische festivals bezoeken en concerten meemaken. De Mexicanen zijn dol op een feestje en ze hebben een zeer rijke cultuur.

De week voor Pasen de zogenaamde Semana Santa (Holy Week) wordt in heel Latijns-Amerika uitgebreid gevierd. Dit is ook in Mexico het geval. In Oaxaca vindt een van de kleurrijkste Semana Santa's plaats. Een andere bekende feestdag is de Day of the Death.