Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Vanaf Mexico stad kan je gemakkelijk zelfstandig enkele dagtips maken bijvoorbeeld naar de archeologische sites Teothihuacan of Tula.

Teotihuacan

Teotihuacan is waarschijnlijk gebouwd rond 600bc, de bloeiperiode was van 450-650AD . Honderd jaar later was er niets meer van de stad over. Door wie de stad gebouwd is, is nog steeds niet bekend. Wat je bezoekt is het ceremoniële centrum van de oude stad waar ooit meer dan 100.000 mensen gewoond moeten hebben.  Teotihuacan staat op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Langs de lange avenue bevinden zich vele tempel platformen, waar vroeger waarschijnlijk gebouwen op hebben gestaan.. Helemaal aan het einde van de avenue bevindt zich de zogenaamde piramide van de zon. De piramide is 225 meter hoog en de 3e grootste piramide ter wereld. Je kunt de piramide beklimmen en hebt vanaf hier uiteraard een geweldig uitzicht. Er is ook nog een piramide van de maan iets kleiner maar ook indrukwekkend.

Naast de avenue zijn nog enkele huizen en tempels bewaard gebleven. Hier bevinden zich nog enkele bijzondere muurschilderingen.

Teotihuacan is erg groot trek hier dus zeker de hele dag voor uit. Het beste ga je in de ochtend wanneer het nog niet zo warm en druk is. Bussen gaan elk kwartier vanaf terminal de norte en doen er ongeveer een uur over.

Tula

Tula was de hoofdstad van de Tolteken van ongeveer 980-1180AD. De Azteken hebben later veel van de gebouwen geplunderd en de stenen meegenomen voor hun eigen steden, hierdoor is nog maar een fractie van de oude stad te zien.

Er zijn echter nog steeds enkele indrukwekkende piramides en twee balcourts waar het balspel dat ook bij de Maya’s populair was werd gespeeld. Het meest beroemd zijn echter de 4 zogenaamde Atlanten. Dit zijn 5 meter hoge figuren die ooit het dak van een tempel moeten hebben gedragen. Een is een replica het origineel is te zien in het Museo nacional de Antropolgia in Mexico stad.

Bussen doen er een uur over en gaan elk half uur vanaf terminal de norte naar het plaatsje Hidalgo. Vanaf het busstation is het nog een stukje lopen.