bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Bevolking

In mexico wonen ruim 110 miljoen inwoners. De grootste stad is de hoofdstad Mexico City  hier wonen zo'n 20 miljoen mensen. Het is hiermee een van de grootste steden ter wereld. De bevolking van Mexico is erg gemixt, rond de 80% van de bevolking zijn mestiezen (mensen met zowel Indiaanse als blanke voorouders). De indígenas (Indianen of Native Americans) die vrijwel alleen Indiaanse voorouders hebben vormen ongeveer 10% van de bevolking. Traditioneel zijn dit vaak de armste mensen in het land. Daarnaast is er nog een groep blanken, dit kunnen afstammelingen van de Spanjaarden zijn maar ook bijvoorbeeld Amerikanen die na hun pensioen in Mexico zijn gaan wonen. In bepaalde delen van het land heb je nog een grote groep Arabische Mexicanen en Chinezen.

Wanneer je gaat reizen door Mexico dan zal je in een aantal provincies (zoals Chiapas en Tabasco) in contact komen met de indígenas. De grootste groep met bijna 2,5 miljoen zijn de Nahua, afstammelingen van de Azteken. Meer dan de helft van deze mensen spreken ook nog Nàhuatl (de taal van de Azteken). De meest zichtbare groep zijn wellicht wel de afstammelingen van de Maya's. Vooral de vrouwen zijn goed herkenbaar omdat ze vaak nog klederdracht dragen. In sommige gebieden dragen ook de mannen nog traditionele kleding. Een goede plek om naar toe te gaan wanneer je klederdracht wilt zien is de markt van San Cristóbal de las Casas. Andere grote groepen zijn de Mixtec, Otomi en Totonac.

Taal

De officiële taal is Spaans, de moedertaal van de meeste Mexicanen. Daarnaast zijn er ook een heleboel mensen die een Indiaanse taal spreken. Er worden in Mexico meer dan 60 Indiaanse talen gesproken, waaronder Nàhuatl (de taal die de Azteken spraken), Yucatàn-Maya, Huichol, Mixteeks, Zapoteeks en Otomí. Een aantal van deze talen zijn ernstig bedreigd.

Godsdienst

De meeste (meer dan 80%) Mexicanen beschouwen zichzelf als katholiek. Ongeveer 10% hangt een ander christelijk geloof (zoals Jehova of protestant aan). Vrijwel iedereen die zichzelf als religieus beschouwd gaat minimaal een keer per week naar een kerkdienst. Hiermee is Mexico een van de meest religieuze landen ter wereld.

Alhoewel mensen zich katholiek voelen is er een versmelting ontstaan van het traditionele inheemse geloof en het katholieke geloof, dat de Spanjaarden meebrachten uit Europa. Dit samengaan van religieuze gebruiken wordt aangeduid met de term sincretismo. Bij de processies tijdens belangrijke feestdagen bijvoorbeeld, worden de katholieke heiligenbeelden gehuld in Indiaanse kledij meegedragen. Behalve het vieren van de traditionele christelijke feestdagen is er ook nog een grote verbondenheid met de natuur.