Anne Geschreven door Anne.

Er zijn ten minste vier verschillende talen die regelmatig gebruikt worden in het gehele land. Arabisch is de officiële taal in het land, maar het lokale dialect Darija,dat afwijkt van het officiële Arabisch is het meest gebruikt in het dagelijkse leven. Dit dialect verschilt ook nog per regio in zowel uitspraak als schrift en kan beinvloed worden door de verschillende regio's in het land. Zo’n 30 à 40% spreekt Berbers. Koning Mohammed VI heeft er voor gezorgt dat veel Berbers weer op school gegeven wordt zodat deze taal behouden blijft. Berbers werd namelijk tot een aantal jaren sterk veroordeeld in Noord-Afrika door andere Arabische landen.

In het land wordt ook nog veel Frans gesproken vooral onder de opgeleide Marokkanen en de oudere generaties die in de steden wonen. Met Spaans kun je jezelf goed redden in het noordelijke gedeelte van Marokko, maar de meeste mensen hebben wel een voorkeur voor de Franse taal. Engels en Duits word ook door een kleine groep gesproken, meestal door Marokkanen die in de toeristensector worden en in grote steden zoals Marrakech en Agadir.

Frans heeft als tweede voertaal dus nog steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven van Marokko. Wanneer je buiten de grote plaatsen komt spreken steeds minder mensen Frans.

Frans kunnen spreken is een pré in Marokko, aangezien je je daarmee dus veel beter duidelijk kunt maken dan met Engels.

Ongeveer 1 op de 3 Marokkanen is analfabeet. Het aantal mensen dat kan lezen en schrijven is de afgelopen jaren al sterk verbeterd dankzij Koning Mohammed VI die er voor heeft gezorgt dat het de bevolking gratis naar school kan.