Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

In Marokko kun je op allerlei manieren overnachten. Er zijn goedkope hotelletjes waar je vanaf 10 euro per nacht kunt overnachten maar ook grote luxe hotels waar je heel wat meer kwijt bent. Het ligt er maar aan wat je wilt en wat je budget is.

Ook kan je op sites als die van www.hostelbookers.com kun je over het algemeen goede, maar wat duurdere hotels vinden en van tevoren boeken. Het is echter ook goed mogelijk om ter plaatse een hotelletje of riad binnen te stappen voor een kamer. Neem eens een kijkje in een hotelletje dat niet in je reisgids staat, grote kans dat dit veel goedkoper is! Voor ideeën, kijk eens in de hosteldatabase op deze site.

Hotel

Hotels zijn er in Marokko in alle soorten en maten. Varierend van 0 sterren tot 5 sterren, met en zonder eigen badkamer (met warm of koud water). Ook qua stijl kun je alle kanten op. Er zijn hotels die erg westers aandoen (hoewel vaak nogal gedateerd qua aankleding), maar veel leuker zijn de echt Marokkaanse hotelletjes met prachtige kamers. De prijs zegt lang niet alles, er zijn goedkope 0-sterrenhotels die beter en schoner zijn dan sommige 2-sterrenhotels. Bekijk dus altijd eerst de kamer voor je akkoord gaat met een prijs. Vaak valt er ook nog wel wat te onderhandelen over de prijs, afhankelijk van hoe druk het is en hoeveel nachten je blijft. Ieder hotel heeft of bij de receptie of in de kamer een overzicht hangen van de prijzen die ze vragen voor de kamers. Dit is door de overheid verplicht.

Hostel

Veel echte hostels zijn er in Marokko niet te vinden. De “Federation Royale Marocaine des Auberges de Jeunes” is de nationale hostelbond. Er zijn hostels in Fes, Casablanca, Marrakech, Meknes, Rabat, Tanger, Azrou, Goulmimia en Plage Mehdiya. Deze hostels zijn erg goedkoop (ongeveer Dh20-45 pp, zo'n 2-4 euro) voor een bed in een slaapzaal, maar de hostels liggen niet altijd even gunstig. Een aantal hostels heeft een keuken. Wanneer je geen lidmaatschapskaart hebt betaal je wat meer. In de zomer kun je wanneer de hotels vol zitten vaak voor een paar euro op het terras slapen. In de zomer geen probleem aangezien het dan ’s nachts niet te veel afkoelt. Dit is een mooi en goedkoop alternatief voor een hostel. Vaak heb je dan wel een slaapzak of lakenzak nodig.

Behalve deze hostels zijn er ook nog particuliere hostels bijvoorbeeld in steden zoals Marrakech en Fes. Deze zijn duurder (8-15 euro voor een dorm bed) dan de hostels van de hostelbond. De faciliteiten zijn over het algemeen erg goed, vaak zitten ze centraal in mooie oude riads, bieden gratis wifi en organiseren toertjes. Niet voor niets scoren hostels in Marokko altijd erg goed bij de jaarlijkse hoscars (verkiezingen beste hostels georganiseerd door hostelworld) De populaire hostels moet je in de zomermaanden wel vooraf reserveren. 

Riads en kasbahs

Een riad is een soort oud herenhuis maar dan Marokkaans. Deze gebouwen hebben slechts enkele kamers en zijn meestal erg sfeervol. De kamers zijn gebouwd rondom een mooie gemozaiekte binnenplaats en ze zijn zelfs in de drukste medina's meestal erg rustig. Riads heb je in verschillende prijsklassen. Superbudget wordt het niet, maar vanaf ongeveer 30 euro per nacht heb je in de goedkopere (maar vaak even mooie!) riads al een tweepersoonskamer met badkamer. Veel riads in de grote steden zijn lastig te vinden aangezien ze verstopt liggen in de medina, vaak in kleine steegjes en vaak is er geen duidelijk bord. Locals willen je voor een kleine fooi echter vaak brengen, of bel even zodat de eigenaar je ergens op kan halen. Een kasbah is een oude citadel met kleine, donkere kamers. Voordeel is dat het hier heerlijk koel is in de zomer en het is natuurlijk een bijzondere ervaring. Riads en kasbahs zijn vaak niet goedkoop, maar veel sfeervoller en persoonlijker dan een hotel. Goed zoeken loont!

Fooi

Het is heel gebruikelijk om een fooi achter te laten in de kamer voor het (schoonmaak) personeel. Met name in hotels en riads waar je per persoon meer dan €10 betaald. De norm is ongeveer 10 dirham (€1) per nacht per persoon.

Camping

Campings zijn er steeds meer in Marokko, maar dat zijn wel andere campings dan in Europa. Vaak zijn er alleen sanitaire voorzieningen zoals een toilet en een (koude) douche. Elektriciteit is lang niet altijd aanwezig, en bewaking ontbreekt ook vaak. Kamperen is wel erg goedkoop, voor een paar euro kun je je camper of tentje neerzetten.