Anne Geschreven door Anne. Foto door: bolletjeom

Marokko heeft andere gebruiken en sociale regels dan die wij in Nederland kennen. Lees je dus in, zodat je geen flater slaat. 

Kleding

Marokko is een islamitisch land en dus is het gepast om daar in je kledingkeuze rekening mee te houden. Onbedekte knieën en schouders worden niet gewaardeerd en trekken vaak ook de verkeerde aandacht (met name bij vrouwen). In toeristische plaatsen is men inmiddels wel wat gewend aan shirts met blote armen, maar bedekte schouders, en jurken. In kleine dorpjes is dit eigenlijk allemaal al snel te bloot. Neem een blouse o.i.d. mee, die je aan kunt trekken mocht het nodig zijn. Ook een sjaal voor vrouwen die je om je hoofd kunt doen als hoofddoek kan soms handig zijn. Vooral wanneer je heilige gebouwen betreed.

Wil je een beetje respect van de lokale mensen dan kun je het beste je broek of jurk of rok tot over de knieën. Schouders bedekt, niet alleen prettig voor de mensen maar voorkomt ook verbranding in de hitte. Vrouwen hoeven niet gesluierd rond te lopen, enkel wanneer zij heilige gebouwen betreden. Voor de man kan in sommige gevallen een korte broek (over de knieën) en een korte mouwen t-shirt een reden zijn om geweigerd te worden tot een Moskee of ander gebouw. Hoeveel je hiermee te maken krijgt hangt af van waar je bent, met de persoon die je controleert en in welk gezelschap je bent. 

Kortom wil je zo goed gekleed mogelijk naar Marokko én niemand voor het hoofdstoten kies dan voor niet al te bloot, zorg dat je jezelf voorbereid om eventueel meer huid of voor de dames je hoofd te bedekken en pas je aan wanneer de situatie daarom vraagt. Laat het mini-rokje thuis, maar een lange jurk moet in een aantal plaatsen best kunnen. 

Eten delen

Het is Marokko niet netjes om in het openbaar vervoer te gaan eten terwijl anderen om je heen niets eten. Koop dus altijd net wat meer om uit te kunnen delen. De eerste keer dat je het aanbiedt zal de Marokkaan het afwijzen. Na een keer aandringen zal deze het wederom afwijzen, maar na een derde keer zal hij het aannemen als hij wil. Van jouw als reiziger wordt hetzelfde verwacht, dan zal je zeker respect krijgen. Als je iets aangeboden krijgt wat je eigenlijk niet wilt, accepteer dan bij aandringen een klein beetje, en geef aan dat je al vol zit.

Hygiëne

Handen wassen voor het eten is sowieso slim om reizigersdiarree te voorkomen, maar de Marokkanen zijn ook erg proper. Je zult veel mensen voor het eten naar de toiletten zien lopen om de handen te wassen. Er wordt soms gek naar je gekeken als je het niet doet. Met dit in het achterhoofd kijk je niet meer vreemd op wanneer de ober je spontaan de toiletten wijst.

Handen schudden

Handen schudden gebeurd veel. Maar de stevige handdruk die we in Nederland hebben aangeleerd geeft in Marokko een heel ander signaal af. In Nederland staat de stevige handdruk voor zelfverzekerdheid en doelgerichtheid. In Marokko staat een stevige handdruk voor de wens om te overheersen. Geef dus altijd een slap handje als je vriendelijk wilt overkomen. Wanneer je daar nog wat extra respect bovenop wilt gooien breng je je rechterhand even kort naar het hart.

Taal

Er worden voornamelijk 3 talen gesproken, waarvan eentje het 'Frans' is. Hiermee kom je alvast een heel eind in dat land. Men spreekt het voornamelijk in alle (groot)steden van Marokko. Dus oefenen geblazen om je goed verstaanbaar te maken. De tweede taal is het Arabisch. En de derde is het Berbers. Hierin zijn 2 grote verschillen. De berbers van het Noorden en die van het zuiden. Zij spreken met een verschillende dialect, waardoor ze amper met elkaar kunnen praten in het Berbers. 

Arabisch woordjes leren helpt je enorm in het winnen van respect bij de locale bevolking. Je komt ook makkelijker van opdringerige mensen af. Leer zinnetjes als: goedendag, dank u wel. nee, dank je etc.

Inshallah = als Allah het wil, dit gezegde hoor je continue en veel moslims nemen het ook vrij serieus. Een autogordel dragen is onzin. Allah zal zorgen voor een veilige rit...of niet! Het is een aardige zin om te gebruiken als iemand hoopt je nog eens te mogen verwelkomen.

Kinderen

Kinderen kussen iedereen. Alle volwassenen die de ouders kennen zijn zogenaamde ooms en tantes en die krijgen allemaal een kusje als ze weg gaan. Kijk dan ook niet vreemd op als kinderen van hun ouders je een kusje moeten geven of als kinderen (tot een jaar of 13) je een kusje op je wang geven, omdat je met ze hebt zitten praten in een parkje. Kussen gebeurd twee keer in plaats van drie keer. Ook mannen kussen elkaar wanneer ze elkaar goed kennen en willen begroeten. 
Het kan ook zijn dat de kinderen de rug van je hand kussen, uit respect. Verschrik je niet, maar zie dit als een grote vorm van respect naar hun ouderen toe. 

Moskeebezoek

De meeste moskeeën zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Mocht je wel naar binnen mogen dan moet je wel op je kleding letten. Geen korte broeken voor mannen en geen blote armen voor vrouwen. Ze zullen je niet snel verplichten om een hoofddoek te dragen maar het is wel zeer gewenst. Zorg dus dat je altijd een sjaaltje in je tas hebt zitten.

Zitplaatsen

Ga als man niet zomaar naast een vrouw zitten in de bus, trein of taxi. Kijk of er andere zitplaatsen mogelijk zijn of vraag nadrukkelijk of het in orde is. Het heeft de voorkeur dat de westerse vrouw naast de Marokkaanse vrouw gaat zitten en daarnaast pas haar mannelijke reisgenoot.

Fotograferen

Veel mensen en met name vrouwen en kinderen vinden het niet fijn om gefotografeerd te worden. Vraag je het echter netjes vooraf, dan heb je toch grote kans dat je uiteindelijk hele mooie foto's kunt maken. Spreek je de Franse taal en leg je uit waarom je een foto maakt vergroot je de kans op succes en verklein je de kans boze Marokkanen.