Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

In een deel van Marokko is er een goed treinnetwerk maar als je van die route af wilt zal je een bus moeten nemen. Over het algemeen gaat er om de 2 uur een bus tussen belangrijke plaatsen. Je gaat gewoon naar de bushalte toe en koopt een kaartje voor de bus die op dat moment vertrekt.

Populaire steden als Agadir en Essaouira hebben geen trein, maar zijn goed per bus bereikbaar vanuit Marrakech. Je neemt dan de Supratoursbus, die onderdeel is van de Marokkaanse spoorwegen en vertrekt vanaf een terminal naast het station in Marrakech.  CTM is een ander groot en betrouwbaar busbedrijf. De bus doet langer over een afstand dan de trein maar soms is er geen alternatief.

De bus is goedkoop in Marokko. Essaouira-Marrakech kost ongeveer 55 dirham (5 euro). Het is mogelijk om een gecombineerd trein- en busticket te kopen (billet rail et route). Stadsbussen rijden in de grote steden maar zijn vaak niet de moeite waard om te nemen. Ze zijn vaak overvol en stoppen om de haverklap. Om je binnen een stad te verplaatsen kun je beter een petit taxi nemen.

Kijk ook eens op www.ctm.co.ma , www.seat61.com en www.oncf.ma voor actuele vertrektijden (horaires) en tarieven (tarifs).

Busstations hebben vaak de mogelijkheid om je bagage op te slaan. Met name handig als je op het busstation er achter komt dat je no 2 uur moet wachten en dan nog even iets leuks wil doen met je tijd. Om bagage op te mogen slaan moeten er echter wel slotjes op je tas zitten. Je betaald nooit extra voor bagage meenemen in de bus al zijn er mannetjes die je dat proberen wijs te maken.