bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Marokko heeft zo’n 33 miljoen inwoners waarvan 60% in de steden woont. Ongeveer 36% daarvan bestaat uit Berbers, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. Zo’n 99% van de bevolking is moslim. Ongeveer 30% van de Marokkaanse bevolking is jonger dan 15 jaar, terwijl 65% van de bevolking tussen de 15 en 65 jaar is. De gemiddelde levensverwachting van een Marokkaan is de afgelopen jaren gestegen van 70 jaar voor mannen en 74 jaar voor vrouwen.

De helft van de buitenlanders in Marokko is Frans. Ook wonen er Spanjaarden en Algerijnen. De Berbers bewonen vooral de gebieden van de Hoge Atlas en de Midden-Atlas, het stroomgebied van de Sous, en het Rifgebergte.

Op 10% van de oppervlakte leeft 2/3 van de bevolking, vooral in het noordwesten en westen van het land. Het dichtst bevolkt zijn de vruchtbare gebieden aan de kust, en ook het Seboelaagland (Rharb), het Rifgebergte en het gebied ten westen van de Midden-Atlas).

De Marokkanen zijn bijzonder vriendelijke mensen. Zoals een Marokkaan het zelf zei, ze zien de toeristen echt als gasten in hun land en behandelen ze ook zo. De mensen zijn altijd bereid je te helpen en zelfs de armste Berber zal je een muntthee aanbieden als je toevallig langs komt. Dit is onderdeel van hun cultuur. Wanneer ze iemand niet helpen wanneer ze dit kunnen dan roepen ze slechte dingen af over hun familie.

In Marokko geloven de meeste mensen niet alleen in Allah maar ook in een parallelle wereld vol wezens die invloed uit oefenen op ieders leven. Deze zogenaamde Djinns hebben over het algemeen niet veel goeds in de zin en zijn verantwoordelijk voor al het negatieve dat er gebeurd in je leven. Er zijn heel veel rituelen en gebruiken om de Djinns tevreden te stellen. Dit speelt niet alleen in de afgelegen gebieden. Ook vrijwel alle hoog opgeleiden mensen die jaren in het westen hebben gewoond houden hier aan vast.