Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Malta is goed te bereiken vanuit verschillende landen. Er vertrekken dagelijks vluchten van zowel Schiphol, Brussel als Düsseldorf naar het eiland, dus hebben reizigers voldoende keus om de beste deal te vinden. 

Vliegtuig

Malta is vanaf Nederland en België het makkelijkst en het snelst te bereiken met het vliegtuig. 

Vanaf Eindhoven kun je twee keer per week naar Malta vliegen voor ongeveer €65,- voor een enkele reis met RyanAir. Wanneer je de aanbiedingen in de gaten houdt is het mogelijk om voor deze prijs een retourtje te krijgen. Dit is dan inclusief alle belastingen en creditcard toeslagen, maar zonder de bagage.

Vanaf Schiphol vliegt AirMalta vijf dagen per week en meerdere keren per dag naar Malta, waarvan één vlucht rechtstreeks is. De andere vluchten zijn met een tussenstop in bijvoorbeeld Duitsland of België. Kosten liggen op ongeveer €80,- voor een rechtstreekse vlucht voor een enkele reis. Dit is inclusief alle belastingen, toeslagen én bagage. Ook krijg je op deze vlucht een maaltijd en drinken. De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Malta duurt ongeveer 3 uur. Wanneer je een overstap hebt moet je rekenen op tijden tussen de 5 en 6 uur.

Vanaf Brussel vertrekt AirMalta iedere dag één rechtstreekse vlucht naar Malta voor ongeveer €80,- enkele reis. Dit is inclusief alle belastingen, toeslagen en bagage. Ook krijg je op deze vlucht een maaltijd en drinken.

In het hoogseizoen (juni tot september) kan een last-minute, inclusief accommodatie, soms beter uitpakken dan een losse vlucht en accommodatie. Voor de beste opties kun je beter kijken buiten het hoogseizoen. Het is dan ook een stuk rustiger, het weer is dan vaak ook al prima en de prijzen zijn lager. Met name in mei en september is het wat prijs en temperatuur betreft erg aantrekkelijk om naar Malta te reizen. Maar ook in februari is het al prima vertoeven op Malta.

Van het vliegveld naar Valletta

Vanaf het vliegveld zijn er een aantal bussen die je van het vliegveld naar Valletta brengen, waaronder de X1, X2, X3 en X4. Er zijn meerdere bussen, ze gaan meerdere keren per uur en doen er ongeveer 35 minuten over om van het vliegveld naar Valletta te rijden. Heb je een vroege of late vlucht, dan ben je aangewezen op een taxi of op een (huur) auto. Houd er rekening mee dat ze in Malta aan de linker kant rijden en een reputatie hebben als het gaat om rijgedrag.

Met de taxi duurt het ongeveer 15 minuten om, bij weinig verkeer, van het vliegveld naar Valletta te reizen. Tijdens de spits kun je het beste een ruimere tijd aan houden, aangezien verkeersopstoppingen voor lang oponthoud kunnen zorgen. Zonder al te veel verkeer kun je met de auto in 45 minuten van de ene kant van het eiland naar de andere kant rijden. 

Boot

Vanaf Italië gaan er meerdere veerboten naar Malta. De veerboten vanaf Sicilië zijn het snelst (1,5 tot 3 uur) en gaan ook het vaakst. In het hoogseizoen varen deze vaak dagelijks. Daarnaast zijn er nog wekelijkse ferry's van Genoa en Civitavecchia in Italië.