Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Een van de meest bijzondere attracties in Malta zijn de meer dan 5000 jaar oude prehistorische sites. Deze kan je nu nog steeds bezoeken en horen bij de oudste menselijke gebouwen waar ook ter wereld.

De megalithische sites werden gebouwd tussen 3600 en 2500 v. Chr. Er is vrijwel niets bekend over de mensen die deze tempels hebben gebouwd. Behalve de gebouwen zelf zijn er nog een aantal stenen figuurtjes gevonden. Deze zijn te zien in het archeologisch museum in Valletta.

Verspreid over Malta en Gozo zijn de resten van ongeveer 15 tempels gevonden. De meest interessante op het eiland Malta zijn.

Tarxien tempels

De Tarxien tempels zijn het langst in gebruik geweest, met de oudste delen uit 3600 v. Chr. en de jongste uit 2500 v. Chr. In een half uur heb je het hele complex wel gezien.

Het eerste gedeelte is het meest interessant, hier zijn enkele bewerkte stenen te zien. Ook werd hier de onderkant van een beeld gevonden en een steen met dierenfiguren.

Entree € 6,-, Bus naar Paola, dan nog 10 minuten lopen.

 

Hypogeum necropolis

Geen tempel, maar een complexe dodenstad. Er werden hier naar schatting wel 7000 personen begraven tussen 3600 en 3000 v. Chr. Verschillende generaties vergrootten het hypogeum steeds weer. Je krijgt diverse grafkamers te zien. Er zijn diverse muurschilderingen te zien, dit zijn geen herkenbare tekeningen maar geometrische figuren.

Het mooiste gedeelte bevindt zich in het midden, hier zijn twee bijzondere ruimtes. De stenen perfect glad afgewerkt. Er is een kamer met een bijzonder plafond: er is een illusie gecreëerd van pilaren. Door de diverse nissen naar andere grafkamers en de speling van het licht ontstaat een spookachtig beeld.

Let op: reserveren is een must, meestal minimaal 2 weken van tevoren, eerder nog in de drukste maanden van het jaar. In het Hypogeum worden nog maar 10 mensen per tour toegelaten, per dag zijn er 6 tours.

Een tour duurt ongeveer 50 minuten. Behalve een gids wordt er gebruik gemaakt van een audio guide.

Entree: € 21,- via internet, € 25,- ter plekke. Neem een van de vele bussen naar Paolo, dan nog 5 minuten lopen

Hagar Qim en Mnajdra

De twee meest interessante en complete tempels op Malta.

Mnajdra is gebouwd tussen 3600 en 3000 v. Chr. en het mooist. Een deel van deze tempel is versierd met allemaal putjes in het steen. Voor de buitenkant is een hardere steensoort gebruikt dan voor de binnenkant.

Beide tempels hebben enkele reusachtige stenen en waren vroeger overdekt. Ook bijzonder is dat beide tempels gebouwd zijn met de zon in gedachten. Op 21 december en 21 juni (langste en kortste dag) schijnt de zon direct op een bijzondere plek in de tempel.

De tempels liggen op 5 minuten lopen van elkaar en zijn door een pad verbonden. Omdat de tempels erg veel last hadden van de weersomstandigheden zijn ze overdekt door een tent-achtig dak.

Entree: € 9,- (voor beide tempels en kleine tentoonstelling) Vervoer: bus 38 en 138