eefje Geschreven door eefje. Foto door: Maf

Over het algemeen is het vervoer in Maleisië erg goed geregeld. Dit maakt het makkelijk zelfstandig rond te reizen. Hier een overzicht van de mogelijkheden om door Maleisië te reizen.

Bus

De goedkoopste manier om door Maleisië te reizen is per bus. Het bussysteem van Maleisië is uitstekend geregeld. De localbussen rijden frequent en zijn goedkoop. Voor langere afstanden kun je beter kiezen voor een bus van een buscompagnie. Deze bussen hebben airco, lekkere stoelen (vaak maar drie stoelen op een rij en soms zelfs met massage) en een wc! Een groot voordeel van busreizen in Maleisië in vergelijking met veel van de omringende landen is dat de prijzen in de meeste gevallen vastliggen! Natuurlijk kun je alsnog iemand met slechte bedoelingen tegenkomen! Wil je met een localbus reizen houd er dan rekening mee dat er geen airco in deze bussen zit en het dus warm kan worden! Wat een busreis met de locals erg leuk maakt zijn de locals zelf. Reis je rond 12 uur ’s middags dan zal de bus waarschijnlijk vol zitten met schoolkinderen en zul je bestookt worden met vragen als: ‘wat is je lievelingskleur? En Hoe oud ben je?’ Nog een kleine tip: Reis je met een localbus? Koop dan altijd het kaartje in de bus zelf! Deze kaartjes zijn goedkoper dan bij het loket en doordat je ziet wat een ander betaald, betaal je zelf nooit teveel.

Trein

De treinen op het vasteland van Maleisië zijn modern en comfortabel. Er zijn 2 lijnen. De ene gaat vanuit Singapore naar Kuala Lumpur, richting Butterworth waarna hij doorgaat naar Thailand. De andere lijn staat bekend als Jungle Railway. Deze linkt Taman Negera met Kota Bharu. Er zijn 3 soorten treinen welke over deze sporen rijden, namelijk; express, limited express en de localtrein. De Expresstreinen hebben airco en hebben alleen 1e of 2e klas stoelen.  Deze treinen zijn vaak nachttreinen en daarom kun je ook kiezen voor een bedje. De Limited treinen hebben 2e en 3e klas stoelen (bij uitzondering soms ook 1e klas). De localtrein heeft zoals je waarschijnlijk al wel verwacht alleen 3e klas stoelen.

Taxi

De taxi is in de meeste gevallen het snelste, maar ook het duurste vervoermiddel. Over het algemeen zou reizen met de taxi niet duur hoeven zijn.  Toch is het voor jou als toerist vaak lastig een eerlijke prijs te krijgen. Veel taxichauffeurs weigeren hun meter aan te zetten en vragen veel te hoge prijzen.  Een taxiritje in Maleisië is dan ook vaak buitensporig duur. Wil je toch met de taxi reizen, vraag dan aan het personeel van jouw hotel of ze een taxi voor je willen bellen en een prijs af willen spreken. Op deze manier krijg je een prijs die eerlijker is. Sta je op straat en kun je dus niemand laten bellen, loop dan gerust naar een andere taxi wanneer je het niet eens wordt over de prijs!

Brommer

In Maleisië is het ook mogelijk een brommer/scooter te huren. Deze huur je meestal voor 24 uur. De brommertjes zijn evenals de benzine spotgoedkoop en zorgen voor een enorm gevoel van vrijheid. Wil je dus de omgeving verkennen of een attractie in de buurt bezoeken, kies dan voor een brommer! Het rijden op een brommer is absoluut niet eng en werkelijk iedereen kan het! Zorg er wel voor dat je een helm krijgt! Veiligheid boven alles!

Boot

Wil je een van de vele prachtige eilandjes in Maleisië verkennen dan moet je vaak wel een ritje maken met de boot. Er varen vele ferries tussen het vasteland van Maleisië en de eilandjes. Ziet de boot er te vol uit, wacht dan gewoon even op een volgende! Een overvolle boot kan over het algemeen namelijk nogal eens de oorzaak zijn van een ongeluk. Er varen geen ferries tussen het vaste land en Borneo!

In Sarawak kun je ook met de boot reizen tussen Kuching, Sibu en Kapit. Verder is het voor de avonturiers ook mogelijk om van Miri met de boot in Mulu te geraken, maar dat is waarschijnlijk duurder dan vliegen en suurt erg lang, je moet dan ook 2 keer overstappen en boten charteren.

Vliegen

Dankzij AirAsia is vliegen binnen Maleisië echt spotgoedkoop. Zo vlieg je al voor een paar tientjes inclusief belastingen van Georgetown naar Kuala Lumpur! Vooral wanneer je weinig tijd hebt, zou je het in overweging kunnen nemen! Een aantal maatschappijen die je zou kunnen bekijken voor binnenlandse vluchten zijn de Maylasian Airlines dochters Firefly en Maswings. Maswings is vooral sterk op routes binnen Borneo. O.a naar de topattractie in Maleisië, Mulu Park.  Firefly vliegt vooral op wat incourante routes.

Verder kun je ook vliegen met Berjaya. Berjaya air vliegt low cost op romantische eilandjes en is op de route Kuala Lumpur - Langkawi vaak goedkoper dan AirAsia.