Sandra Rutjes Geschreven door sannie23. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 707.56 naar Tawau Nu boeken

Het Tawau Hill Park is open sinds 1979 en ligt circa 24 km van Tawau op Maleisisch Borneo. Het is zeker een bezoek waard. De natuur is er echt schitterend. Tropische bomen, waaronder ook de hoogste ter wereld. Diverse vogels, apen, vlinders, planten, bloemen, insecten en een mooie rivier die door het park stroomt.

Wandelen in Tawau Hill Park

Er zijn diverse routes uitgezet door de dichte jungle. Deze zijn goed aangegeven met richtingen en lengtes. Je loopt door dit park zonder gids. Bij de entree, waar je je moet registreren, krijg je een plattegrond van het park. De vriendelijke medewerkster vertelt dat een aantal plekken interessant zijn om te bezoeken. Ze legt het goed uit hoe er te komen en omcirkelt het op de kaart. Er is een klein café/winkeltje waar je wat kunt drinken en versnaperingen en water kunt kopen.

Route afstanden vanaf de entree:
1. Bukit Gelas Falls (waterval) op 2,5 km afstand.
2. Air panas Sulpfur (heetwaterbronnen) op 3.2km afstand.
3 .Pokok tropica Tertinggi didunia (de hoogste tropische boom ter wereld) op 900 meter afstand
4. Bombalai Hill (uitkijkpunt op 531 meter hoogte) 30 minuten lopen vanaf entree

De routes lopen via een hoofdpad en hangbruggen over de rivier en er zijn vertakkingen naar de diverse bezienswaardigheden. Je moet dan wel weer teruglopen via dezelfde route om op het hoofdpad te komen om verder te gaan naar een van de andere bezienswaardigheiden. De paden zijn soms best lastig begaanbaar vanwege beekjes, modder en wortels van bomen. Er zitten redelijk wat bloedzuigers en kijk uit voor de rotantakken, daar blijf je snel achter haken. Maar het zijn verschrikkelijk mooie routes, de natuur is overweldigend en je komt bijna niemand tegen. Wij waren die dag (in oktober) de enige in het hele park. Jammer is wel dat de canopywalk (hangbruggen tussen de bomen) al enige tijd gesloten is. Ook het bird breeding centre is nog niet open voor publiekEr is ook een botanische tuin vlakbij de entree met heel veel aparte orchideeën. Hier moet je wel extra voor moet betalen want dit is niet inbegrepen in de entree: RM 5/onder de 18 jr RM 2.5.

Met een speciale pas en een gids kun je in meerdere dagen de volgende bergen bezoeken:
Mount Maria (1020 meter hoog) 6 km afstand van entree
Mount Lucia (1240 meter hoog) 12,3 km vanaf entree
Mount Magdalena (1280 meter hoog) 17 km vanaf de entree
Hier liggen ook de campings en het hostel in de buurt.

Praktische informatie

Openingstijden dagelijks van 07.00 tot 18.00 uur.
Entreeprijs RM 10 / jonger dan 18 jr RM 6

Adres: Air Terjun, Gudang 4, Bal Estate, Tawau

Overnachten

Het park is ca 280 km2 groot en er zijn mogelijkheden om te overnachten: kamperen, dorm of chalet. De campings bevinden zich in het park. Er zijn twee camping. Eén op circa 6 kilometer en één op circa 14 kilometer vanaf de entree. Er is ook een hostel op circa 10 km afstand vanaf de entree. Je dient echt alles zelf mee te nemen.  Een luxe chalet vind je voor circa RM 200 per nacht, kamers voor RM70 per nacht en een dormbed voor RM 20 per persoon per nacht. Deze bevinden zich allemaal vlakbij de entree. De meeste mensen bezoeken dit park als dagtrip wat zeer goed te doen is.

Vervoer naar Tawau Hill Park

Om er te komen neem je vanuit Tawau een taxi voor ongeveer RM 30. Direct vanaf de luchthaven kost een taxi ongeveer RM 80. Ondanks dat Tawau niet erg toeristisch is, staat er bijna op elke hoek van de straat wel een taxi. Er is geen openbaar vervoer naar het park. Het is dus handig om met de taxichauffeur een tijd af te spreken dat hij je ook weer komt halen. Je kunt eventueel ook door het park een taxi terug laten regelen. Dit is over het algemeen wel iets duurder. Via het Shervinton Hotel in Tawau kun je ook een retour pendelbusje boeken inclusief entree voor RM 45 per persoon. De weg ernaartoe is qua natuur al schitterend.