Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Maf

Vanuit Nederland en België kan je rechtstreeks vliegen naar Maleisië. Backpackers kiezen echter vaak voor een goedkopere optie en stappen dan toch over. Ook kan je goedkoop vliegen naar Bangkok en vanaf daar overland reizen naar Maleisië.

Vliegtuig

Maleisië heeft een groot internationaal vliegveld dit is het vliegveld van Kuala Lumpur. Rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol worden aangeboden door KLM. Deze kosten meestal meer dan €700 euro voor een retourtje. Goedkoper zijn vluchten met een overstap bijvoorbeeld in Hong Kong of in Dubai.

Maar kijk zeker ook verder dan Nederland. Zo is het met Air Asia XL mogelijk om goedkoop te vliegen van Londen naar Kuala Lumpur.  Via low-cost airlines zoals Ryanair of Easyjet vlieg je goedkoop naar Londen.

Een andere optie is om te vliegen met Airberlin vanaf Düsseldorf. Deze hebben vaak ook goedkope acties.

Over land naar Maleisië

Het vaste land van Maleisië heeft grenzen met Singapore en met Thailand.

Grens met Singapore

Het is vanuit en naar Singapore erg makkelijk om een bus te boeken. De bussen rijden vanaf de grensstad Johor Bahru naar Singapore stad. Maar het is ook mogelijk om directe bussen te boeken de helemaal naar Melakka, of Kuala Lumpur gaan.

Grens met Thailand

Er zijn meerdere grensovergangen tussen Thailand en Maleisië. In het westen van het land heb je o.a. de grens overgang van Padang Besar. Tussen de Thaise stad Hat Yai en Perlis in Maleisië. De meeste toeristen gaan deze grens over met de trein.

Er is ook een grens overgang bij Sungai Kolok. Beide grensovergangen zijn lastiger met het openbaar vervoer. Vooral wanneer je Maleisië wil verlaten, naar de Maleisische grens kan wel met de bus, vervolgens moet je achterop bij een brommertje naar de Thaise grens. Daar gaat echter geen vervoer verder en je moet liften of een taxi nemen naar Hat Yai.

Een andere mogelijkheid is de hasselfree grensovergang via de eilanden in het westen. Vanuit Langkawi kun je een boot nemen naar de provincie Satun in Thailand. Ook het Thaise eiland Koh Lipe is 6 maanden per jaar direct te bereiken vanaf Langkawi en heeft dan een eigen immigration office. Beide grenzen zijn super rustig en gemakkelijk.

In het oosten van het land heb je in de buurt van de stad Kota Bahru ook een aantal grensovergangen. Deze zijn vooral handig voor reiziger die naar de perhitian eilanden willen reizen. Zo hebt je de grensovergang van Sungai Colok. Hier staan tuk tuks en taxi klaar om je over de grens en naar de dichtstbijzijnde busstations te brengen.