Bird A Geschreven door Bird.

Maleisië is iets duurder dan omliggende landen als Thailand of Indonesië, maar een stuk goedkoper dan China en Singapore.

Een groot voordeel voor beginnende reizigers is dat veel prijzen vast liggen. Op deze manier ben je als beginnende reiziger niet meteen veel meer geld kwijt omdat je onderhandelkunsten misschien nog niet optimaal zijn! Echter, op markten en in kleine winkels valt er over 'vaste prijzen' vaak nog wel te praten, zeker wanneer je meerdere items wilt kopen. Ook op hotelovernachtingen kun je wat korting krijgen als je bijvoorbeeld een week blijft, je moet hier wel zelf naar vragen.

Enkele voorbeelden van prijzen (eten/drinken in locale restaurantjes):

Let op! De prijzen in Euro's kunnen schommelen door veranderingen in de wisselkoers!

  • Maaltijd in restaurant: 8 RM/ € 1,80
  • Frisdrank: 3 RM/€ 0,65
  • Groot biertje: 12 RM/€2,70
  • Busreis van 1 uur: 6 RM/ €1,35
  • Double room met eigen badkamer: 75 RM/€ 16,00
  • Bed in hostel: 30 RM / € 6,75
  • Vliegticket Johor Baru - Sarawak: 350 RM/€75.00 inclusief toeslagen 

Let op! De prijzen in noord-Sarawak en Sabah liggen een stuk hoger. Zeker voor de accommodatie in de minder druk bezochte gebieden en in de National Parken. Ook op de eilanden langs de oostkust van het schiereiland liggen de prijzen wat hoger omdat veel producten ingevoerd moeten worden.

Pinnen

Pinnen in Maleisië is soms wat lastig met buitenlandse pasjes. Ook met een creditcard kun je niet bij elke bank terecht, ook niet als er een logo van Visa of Mastercard getoond wordt. Maybank is in elk geval een bank die Nederlandse pasjes accepteert, deze bank is overal te vinden. Bij aankomst in Maleisie zul je direct ergens een ATM kunnen vinden. Ook wanneer je in een stad op zoek gaat naar een pinautomaat zul je er snel één vinden. Via de pinautomaaten krijg je de beste koers. Ook kun je tegenwoordig in veel hostels, hotels en restaurants met je creditcard terecht, vaak tegen een kleine toeslag. Ga je naar de kleinere eilandjes zoals de Perhentians neem dan voldoende geld mee want daar zijn helemaal geen faciliteiten dus ook geen bank of ATM. Wel kan je er eventueel Dollars of Euro's wisselen tegen een redelijk koers.

Maleisië is een goedkoop land en de hostels zijn niet altijd even goed beveiligd. Het is verstandig om regelmatig kleine bedragen te pinnen in plaats van met een pak geld op zak te lopen. 

Het is de moeite waard om een bank in Nederland uit te zoeken waarvan je gratis mag pinnen omdat je in Maleisië dus vaak kleine bedragen per keer pint. Wil je meer weten over de verschillende bankpakketten waar uit je kunt kiezen in Nederland kijk dan bij banken vergeleken.