Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Maleisië ligt tussen de één en zeven graden noorderbreedte en het is in het grootste deel van het jaar warm met een hoge luchtvochtigheid. De temperatuur schommelt gedurende het hele jaar tussen 25 en 35° C

Het klimaat van Maleisië wordt voornamelijk bepaald door de noordoost- en zuidwest moesson. Vanaf november tot en met april heb je de noordoost moesson. Sabah, Sarawak en de oostkant van maleise schiereiland hebben in deze periode veel regen, vooral tussen december en februari. De rest van het land is in deze periode relatief droog.

In de maanden me tot en met oktober is het beeld juist omgekeerd, door de zuidwest moesson valt de regen dan juist aan de andere kant, namelijk aan de westkant van het maleise schiereiland en heb je in het oosten en op Borneo juist weer het beste weer.

Ook buiten de moeson periode's moet je op regen rekenen. Regen valt vaak in de middag en nacht waarna het de volgende ochtend weer mooi weer is. Op het hoogtepunt van de moesson kan het ook dagen achter elkaar regenen en plan je dus geen strandvakantie.

Heetste maand: april-mei (23-33 graden); Koudste maand: december (22-32 graden).

Droogste maand: juli (gemiddeld 99mm regenval); Natste maand: april (gemiddeld 292mm regenval).

Beste reistijd

De beste reistijd is afhankelijk van welk deel van het land je wilt gaan bezoeken. Er is altijd wel een gedeelte dat goed te bezoeken is.

De drukste periode van het jaar is van december tot en met januari en in de Europese zomermaanden van juni tot half september. Verder is het verstandig rekening te houden met de Ramadam en het suikerfeest. Tijdens deze periodes is accommodatie over het algemeen wat duurder en je zult wat langer moeten zoeken naar een geschikte plek. Ook het openbaar vervoer is drukker.