eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

De Maleise keuken is een ware mengeling van verschillende keukens. Vooral de Chinese en Indiaase invloeden zijn groot!

Eten

Men eet in Maleisie in de meeste gevallen met vork en lepel. De vork gebruik je om te snijden en de lepel om het uiteindelijk in je mond te stoppen. Toch komt het ook vaak voor dat je (vooral bij Chinese gerechten) stokjes krijgt of soms zelfs helemaal niets! Bij veel Maleise en Indiaase gerechten wordt er van je verwacht dat je met je handen eet. Schroom echter niet om een vork en lepel te vragen!

Op de kaart zul je veel sweet and sour gerechten terug vinden evenals Indiaase roti. Net als in veel Aziatische keukens is het hoofdingredient vaak rijst. Maleisië is een Islamitisch land dus varkensvlees is niet overal verkrijgbaar. Ook moet je er op letten dat je eet met je rechter hand. Eten met je linkerhand wordt als onrein gezien en is dus ook zeker af te raden.

Drinken

Hoewel het water uit de kraan in Kuala Lumpur en Penang officieel drinkbaar is, is het aan te raden toch gewoon water in flessen te kopen. Ook de inwoners van Maleisië koken het water voordat ze het drinken en  daarnaast heeft het water een zeer sterke chloorsmaak. In Kuala Lumpur of Penang je mond na het tanden poetsen spoelen met dit water is trouwens geen probleem!

Alcohol is bij de Moslims in Maleisië niet erg populair. Dit zie je in Maleisië dan ook terug in de belasting die je betaald voor drank. Alcohol is erg prijzig voor de Maleise maatstaven. Denk aan minimaal 12 RM voor een groot biertje: iets meer dan 2 euro! Ga je uit eten en drink je hierbij alcohol dan zal de rekening dus aanzienlijk duurder worden dan die met een glaasje fris!

In plaats van alcohol drinken vele Maleisiërs teh tarik. Dit is een hete melk/thee combinatie bereid met zwarte thee en gecondenseerde melk. Dit moet je zeker proberen als je in Maleisië bent.

Hawker stalls/centers

Eten vindt vaak plaats in de Hawker stalls of centers. Dit zijn kleine eetkraampjes op straat vaak met wat stoelen in het midden waar je je eten op kan eten. Het eten in deze kraampjes is erg goedkoop (voor 5 RM kom  je een heel eind) en lekker. Een nieuwe ontwikkeling zijn de vele hamburgerstalletjes die naast de traditionele Maleise, Indiaase en Chinese stalletjs staan. Het eten in Hawker stalls gaat als volgt te werk: zoek een tafel uit en loop daarna naar wat kraampjes om je voedsel te bestellen. De gerechten worden later naar je tafel gebracht en daar kun je dan ook betalen. Deze vorm van uit eten gaan is ideaal wanneer je met meerdere mensen bent; je kunt allemaal een andere keuken kiezen en toch gezamelijk eten!

Food courts

Food courts vind je in de meeste grote winkelcentra. Het zijn grote eetzalen met allerlei restaurants eromheen waar jij je bestelling kan plaatsen. Vaak zitten de bekende westerse Merken als Mac Donalds, Burger King en KFC hier ook gevestigd. Eten in een food court is iets duurder dan in een Hawker Center ( 8 RM voor een gerecht) maar goedkoper dan in een restaurant. Het eten in een Food court gaat verder eigenlijk hetzelfde als in Hawker Centra.

Restaurants

Natuurlijk kun je in Maleisië ook in een restaurant eten. In de restaurantjes is meer sfeer en heb je bediening. Als vanzelfsprekend betaal je hier dan ook meer voor. Voor ongeveer 15 RM zul je in de meeste restaurants kunnen eten (je kunt het natuurlijk zo duur maken als je wilt!).