LiekeD Geschreven door LiekeD. Foto door: Erik

Voor een bezoek aan Madagaskar is een visum nodig. Dit kun je bij aankomst op de luchthaven kopen. Je volgt gewoon de borden ‘No visa’ en komt dan vanzelf uit bij het loket waar het visum wordt afgegeven. Dit document is echter maar 30 dagen geldig. Blijf je korter, dan volstaat het uiteraard. Ben je er langer, dan moet je vooraf een visum met een langere geldigheid regelen bij het Malagassische consulaat in Rotterdam. Vraag het visum tijdig aan en informeer vooraf goed welke informatie en (reis)documenten je moet verstrekken.

Beste reistijd

De meest geschikte periode voor een vakantie op Madagaskar is van april tot november. In deze periode is het er niet te heet, heb je geen of minder last van tropische regens en staan de vele planten en bloemen mooi in bloei.

Tijdsverschil

Tijdens onze wintermaanden is het in Madagaskar twee uur later dan in Nederland. Gedurende onze zomer is het er één uur later.

Gezondheid en inentingen

Tegen welke ziektes je je moet laten inenten hangt af van je verblijfsduur, waar je precies heen gaat en je algehele gezondheid. Raadpleeg de GGD welke vaccinaties en eventuele verdere maatregelen nodig zijn.

Het kraanwater op Madagaskar is niet betrouwbaar en geeft kans op darminfecties. Drink dus alleen water uit afgesloten flessen en neem geen ijsklontjes. Wees ook voorzichtig met rauwkost en geschild fruit en let goed op de hygiënische omstandigheden in restaurants en eethuisjes.

Veiligheid

Momenteel is het maatschappelijk en politiek redelijk rustig in Madagaskar. Het verleden leert echter dat deze situatie kan omslaan. Informeer je dus vooraf over de situatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Meng je op het eiland niet in samenscholingen of eventuele protesten. Reis zoveel mogelijk overdag en blijf ’s avonds bij voorkeur binnen.

Houd er rekening mee dat de bevolking van Madagaskar arm is, waardoor er (met name in de steden) vrij veel criminaliteit voorkomt. Draag daarom geen zichtbare dure horloges en sieraden en beperkt de hoeveelheid contant geld in je portemonnee.

Elektriciteit

Het standaard voltage op Madagaskar is 220 volt, net als in Nederland. Je hebt dus geen verloopstekker nodig. Verblijf je in afgelegen gebieden met een beperkte toegang tot elektriciteit, dan is het raadzaam om een zaklamp (met volle batterijen) of kaarsen mee te nemen.

Mobiel bellen en internet

Voordelig mobiel bellen kan op Madagaskar door ter plaatse voor een paar euro een simkaart te kopen. Deze zijn goed verkrijgbaar in de hoofdstad Antananarivo, maar ook in anders steden, zoals Toamasina en Ifaty, vind je belwinkels die simkaarten verkopen. Bellen in hotels is relatief duur en kun je beter vermijden. Overigens zijn er op veel plaatsen telefooncellen waar je muntgeld in kunt gooien om te bellen. Deze zijn vooral handig als je geen bereik hebt of geen mobiele telefoon mee wilt nemen.

Op Madagaskar vind je geen 4G-netwerk met landelijke dekking, maar dat zal je niet verbazen. Internetverbindingen zijn uiteraard het best in de hoofdstad en grotere steden, waar je ook internetcafés kunt bezoeken. Verwacht trouwens ook hier niet de snelheid en kwaliteit die we in Nederland hebben.

Valuta en betalen

De nationale munteenheid van Madagaskar is de ariary, kortweg MGA, die is opgedeeld in vijf iraimbilanja. Het geld is verkrijgbaar in briefjes van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 ariary en in munten van 1, 2, 4, 5, 10, 20 en 50 ariary en 1 en 2 iraimbilanja. Het is handig om voor je vakantie alvast een startbedrag te bestellen bij je bank of een Nederlands wisselkantoor.

Pinautomaten zijn in Madagaskar niet wijdverspreid. Neem dus op het vliegveld, in de hoofdstad Antananarivo of in een van de andere grote steden een redelijk bedrag op als je langere tijd buiten stedelijk gebied zult verblijven. In de steden en meeste grote hotels kun je terecht met een Visacard, maar daarbuiten kun je daar zeker niet vanuit gaan. Zorg dus altijd dat je contant geld bij de hand hebt. Daarnaast is het raadzaam euro’s of Amerikaanse dollars op zak te hebben.

Madagaskar is naar Afrikaanse maatstaven een duur land, wat vooral komt door de afgelegen ligging en het feit dat veel consumptieartikelen moeten worden ingevoerd. Als je creatief bent, vooral lokale producten koopt en prijzen voor accommodatie goed vergelijkt, kun je hier echter ook met een beperkt budget prima vakantie houden. Om je een indicatie te geven van de alledaagse kosten op het eiland:

Hotelkamer per nacht 25.000 MGA
Uitgebreid diner 25.000 MGA
Biertje 2500 MGA
Literfles mineraalwater 800 MGA
Simkaart 7000 MGA
Busreis 50 km 5000 MGA

Fotograferen

Zoals eerder al genoemd is het vanwege geloofsovertuigingen in veel gebieden niet toegestaan om graven te fotograferen. Houd daar rekening mee en overtreed deze ongeschreven regel niet. De lokale bevolking laat zich over het algemeen graag fotograferen, waarbij het gebruikelijk is vooraf toestemming te vragen. Ook wordt het erg gewaardeerd als je nadien wat geld geeft. Het kan overigens gebeuren dat vrouwen niet door een ‘vreemde man’ op de foto willen worden gezet. Respecteer dat en dring niet aan.