LiekeD Geschreven door LiekeD. Foto door: Erik

Verreweg de meeste toeristen bezoeken Madagaskar vanwege de ongerepte natuur, de prachtige, gevarieerde landschappen en de bijzondere tropische flora en fauna. In het noorden en oosten vind je dichte regenwouden, in het zuidwesten woestijnen met een unieke vegetatie, de binnenlanden zijn bergachtig en aan de kust bevinden zich schitterende duiklocaties.

Nationale parken

In het zuidoosten vind je nationaal park Ranomafana, een van de absolute hoogtepunten van het eiland. Het tropische regenwoud wordt hier bevolkt door talloze vogelsoorten, bijzondere kameleons, kikkers en twaalf typen lemuren. Geniet hier van de warmwaterbron en de mooie watervallen. Ook de moeite waard: een begeleide avondwandeling door het park. Tip: rijd iets verder zuidelijk en wandel met een lokale gids bij het dorpje Fianar langs de rijstvelden om een beeld te krijgen van het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking. Ook nationaal park Andringitra met zijn bergen, watervallen en groene valleien is een aanrader. Niet ver hiervandaan ligt de mooie Tsaranoro-vallei. Onderweg hiernaartoe passeer je Ambalavao, waar tweemaal per week de grootste zebu-markt van het land plaatsvindt. Bijzonder om bij te wonen! Zwemmen tussen ruige rotspartijen en tropische vegetatie? Dat kan in nationaal park Isalo met zijn langgerekte kliffen, oases en watervallen. Je komt hier ook sifaka’s, ringstaartmaki’s, fretkatten en veel verschillende kameleons en tropische vogels tegen. In het uiterste westen ligt het veel minder druk bezochte nationale park Tsingy de Bemaraha, dat vanwege zijn bijzondere geologie, dieren en planten onderdeel is van het Unesco-werelderfgoed. Dit is de plek van de karakteristieke rode aarde en de beroemde baobabbomen. Je hebt trouwens wel een goede conditie en wat lef nodig om te wandelen in dit gebied met zijn zeer steile kalkformaties en nauwe kloven.

Stranden en duiken

Aan de oostkust ligt het rustige Sainte Marie, een groen eiland met hagelwitte stranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmen. Van juli tot eind september trekken hier walvissen langs. Als je geluk hebt, kun je zelfs hun jongen spotten. Het gevarieerde Madagaskar herbergt nog meer prachtige stranden. In het noorden vind je bijvoorbeeld de eilanden Nosy Komba, Nosy Be en Nosy Saba, die dankzij hun schitterende onderwaterleven uitstekende duiklocaties zijn. Andere aanraders: het tropische eilandje Tsarabanjina en Anjajavy. Aan de zuidkust ligt Salary, waar je kunt duiken rond het één na grootste koraalrif ter wereld. Relaxt aan het strand liggen kan ook in Itafy en Anakao.

Vissersdorpjes en markten

Het oostelijk gelegen Canal des Pangalanes is een aaneenschakeling van rivieren, zoetwatermeren en lagunes. Hoewel het aanvankelijk werd aangelegd voor goederentransport, wordt het tegenwoordig alleen bevaren door ´piroques´, de karakteristieke kleine vissersboten van de plaatselijke bevolking. Geniet in de dorpjes van het levendige schouwspel rondom de visserij. Er heerst hier trouwens een uniek ecosysteem met zeldzame orchideeën, bijzondere vogelsoorten en tussen het riet vind je olifantsoren en reizigerspalmen. Overal in het land vinden drukke, exotische markten plaats. Snuif er de sfeer op, neem de vele kleuren en geuren in je op, koop mooie souvenirs en geniet van verse, lokale lekkernijen. De meeste en grootste markten vind je in de belangrijke havenstad Toamasina en de hoofdstad Antananarivo.