Kars Geschreven door Kars. Foto door: Kars

  • Voor slechts € 46.74 naar Skopje Nu boeken

Skopje is de hoofdstad en de grootste stad van Macedonië met zo’n 800.000 inwoners. Bezienswaardigheden in Skopje zijn o.a. de burcht, Romeinse aquaduct en de stenen brug. De regering heeft 200 miljoen euro geïnvesteerd in de volledige renovatie van Skopje, waardoor de stad momenteel volledig onder constructie is. De renovaties zullen naar verwachting in 2013 afgelopen zijn. Hierbij worden ook vele monumenten verspreid in Skopje geplaatst.

Burcht van Skopje

De burcht is gebouwd in de 6de eeuw door de Byzantijnen. Het is gelokaliseerd op het hoogste punt in Skopje, met een uitzicht op de Vardar rivier. Een gedeelte van de burcht is door de aardbeving van 1963 vernietigd, waarvan onlangs de reconstructie is begonnen.

De stenen brug

De brug is gemaakt door Sultan Mehmed II in de 14de eeuw. De brug verbind de oude stad met de nieuwe stad en staat daardoor symbool als de connectie tussen Skopje’s verleden en heden.

Beeld van Alexander de Grote

Ter ere van de bekendste Macedoniër is er een 25 meter hoog beeld gemaakt, dat midden in Skopje vlakbij de stenen brug te bewonderen is.

Het millennium kruis

Dit is een kruis in de bergen bij Skopje van 70 meter hoog en is daarmee de grootste kruis van de wereld. Het is gebouwd ter viering van het 2000 jarige bestaan van het Christelijke geloof.

Het oude treinstation

In 1963 was er een grote aardbeving waar veel slachtoffers zijn gevallen. De klok van het treinstation viel stil ten tijde van de aardbeving en als monument staat deze tot op heden nog steeds op het tijdstip van onheil.

Aquaduct

In het noorden van de stad bevindt zich een oude Romeinse aquaduct, waarvan 55 bogen nog steeds intact zijn. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk werd de aquaduct gebruikt voor de waterbevoorrading van de publieke baden.