Timothy Steenhoek Geschreven door TimoT1808.

Vianden is een plaatsje in Luxemburgse Ardennen. Wat wil zeggen dat het niet heel hoog ligt maar wel in een heuvelachtige omgeving waar in de winter toch wel frequent sneeuw ligt.

Bezienswaardigheden

Wat direct opvalt als je in Vianden bent is het kasteel dat op een berg ligt. Je kan hier naartoe lopen, maar je kunt ook de kabelbaan nemen vanuit het dorp. Het kasteel is niet alleen een fort maar ook een paleis en het heeft genoeg pracht om het te bekijken. In de eerste week van augustus organiseert het dorp een kasteelfeest. Dan zijn er acteurs die het middeleeuwse leven in het kasteel laten zien. Van alles loopt daar dan rond. Van ridder tot nar. Verder is er nog een museum over de geschiedenis van het dorp. Dit is goed te combineren met het kasteel.

Voor de echte liefhebbers is er nog een bakkerij museum.

Activiteiten

Als je van wandelen of fietsen houdt dan is Vianden een hele leuke bestemming voor een weekendje weg. Echt voorbereiden op de routes hoef je niet, want elk hotel heeft wel een mapje met diverse wandelroutes voor je klaarstaan. Als je vervolgens naar één van de startpunten gaat volgt de rest vanzelf. De route wordt goed aangegeven gedurende de tocht. De routes zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt routes waar je langs de rivier de Our blijft lopen, maar je hebt ook routes waar je behoorlijk de heuvels trotseert. Voor ieder wat wils. Er zijn ook diverse routes die langs een chateau lopen, waar je waarschijnlijk wel even binnen kan kijken (soms ook niet). In het zomerseizoen (van april tot en met oktober) is het mogelijk om te kanoën en kan je reserveren om een boomwandelroute te doen bij ‘tree climber Vianden’.

Accommodatie

Er zijn voldoende slaapgelegenheden in Vianden en omstreken. Hotels te over. Hotels zijn overigens niet heel goedkoop. Een redelijk kamer kan je daar boeken voor een prijs van ongeveer 70-80 euro per nacht. Dit is vaak wel met ontbijt. Service is overigens erg goed en mensen zijn vrij easy-going. Ben je niet zo van de hotels dan kan je altijd nog op een camping staan. Maar ook hier de campings zijn wel iets duurder dan je waarschijnlijk gewend bent. Dit is ook meteen de grootste kostenpost van het verblijf in Vianden.

In de zomer bruist dit dorp van de toeristen en vind je voldoende eetgelegenheden waar je voor voor een fijne prijs kunt eten. Met name rundvlees is een stuk goedkoper dan in Nederland. De kwaliteit is gelijkwaardig. Buiten het seizoen is de keuze minder uitgebreid, maar nog steeds voldoende om nog lekker uit eten te kunnen.

Vervoer naar Vianden

Vianden ligt erg afgelegen en dat is nou net haar charme. Voor het vervoer is de auto toch echt het handigst. Indien je geen auton hebt dan kun je met de trein naar Ettelbruck (Lux). Vanuit daar vertrekt elk half uur een bus naar Vianden. Brandstof is erg goedkoop in Luxemburg, maar alle prijzen zijn hetzelfde. Je hoeft dus niet op zoek naar een goedkoper tankstation.

Met name voor het genieten in de natuur is het heerlijk vertoeven in deze omgeving.