Reis meis Geschreven door Reismeis.

  • Voor slechts € 127.07 naar Luxemburg Nu boeken

Luxemburg is, met een oppervlakte van bijna 2600 km2, na Malta het kleinste land van de EU. Er wonen ongeveer 500.000 mensen, waarvan zo'n 40% van buitenlandse komaf is. De mensen spreken hier Frans, Duits en Luxemburgs, maar ook met Engels kun je hier terecht. Het land kent, net als Nederland, een gematigd zeeklimaat, waardoor de temperaturen 's winters rond het vriespunt liggen en 's zomers rond de 20 graden. Doordat het een klein land is, liggen alle stadjes en dorpjes relatief dicht bij elkaar. Kneiff, bij Huldange, is met zijn 560 meter het hoogste punt van het land. 

Je kunt hier met de Euro betalen en betalen met de pinpas of Visa moet ook geen problemen opleveren. De brandstofprijzen liggen aanzienlijke lager dan in Nederland. Omdat er veel mensen uit Duitsland en België in Luxemburg werken, kan het zo rond het spitsuur behoorlijk druk worden bij de tankstations, omdat iedereen de auto tegen een aantrekkelijke prijs nog even vol wil gooien. De boodschappen, het dineren in een restaurant en de entreegelden zijn ongeveer vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, in Luxemburg Stad liggen de prijzen zo'n 10 tot 20% hoger dan in de rest van Luxemburg. Als je tevreden bent over de bediening, mag er een fooi van zo'n 5% gegeven worden. Houd er rekening mee dat veel banken en winkels rond het middaguur gesloten zijn. 

Het openbaar vervoer is hier ook prima geregeld, eigenlijk ieder dorp is met de bus te bereiken. In praktisch iedere stad is een treinstation te vinden. Reizen met het openbaar vervoer is ontzettend goedkoop en dus een goed alternatief.

Er zijn in Luxemburg talloze overnachtingsmogelijkheden. Het aantal sterren van een hotel komt over het algemeen wel overeen met de ranking in Nederland. Bij de toeristenbureaus kun je een gratis hotelgids ophalen. Net als restaurants, zijn ook de hotels in Luxemburg Stad aanzienlijk duurder dan elders in het land. Naast hotels, zijn er ook diverse pensions, vakantiewoningen, trekkershutten, campings en accommodatie op boerderijen en in landelijk gelegen woningen beschikbaar. Luxemburg telt ook een aantal hostels, auberges des jeunesse, te weten in Bourglinster, Echternach, Hollenfels, Larochette, Lultzhausen, Luxemburg Stad, Schengen, Vianden en Wiltz. Er zijn, zowel in hotels als hostels, diverse arrangementen voor wandelaars en fietsers beschikbaar.

In Luxemburg zijn meer dan 200 trektochtroutes (met afstanden variërend van 4 tot 16 kilometer), tientallen wandelpaden en bijna 600 kilometer aan fietspaden te vinden. Opvallend is het zogenaamde hostelwandelpad, te herkennen aan de witte driehoek met een blauwe achtergrond, die bijna alle hostels met elkaar verbind. Wandel van hostel naar hostel over een afstand van 16 tot maximaal 32 kilometer. Het land is ook zeer geschikt om per fiets of mountainbike te verkennen.

Er zijn voldoende activiteiten, zowel in de winter als in de zomer. Luxemburg kent vele musea, burchten, kastelen, ruïnes, natuurgebieden en andere bezienswaardigheden. Als er voldoende sneeuw is gevallen, worden er in Ösling, Hosingen, Weiswampach en Asselborn een aantal loipes met een lengte van zo'n 5 kilometer uitgezet. In de zomer zijn er diverse watersport-, vis- en zwemmogelijkheden.