Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Ondanks het feit dat Luxemburg het op een na kleinste land van de EU is, heeft dit kleine landje een groots aanbod met de meest prachtige steden en dorpen met ieder hun eigen bezienswaardigheden. Een kleine selectie uit dit grote aanbod.

Luxemburg Stad

In Luxemburg Stad wonen rond de 80.000 inwoners, waaronder de groothertog. De stad is het economische en culturele centrum van het land en is, doordat het niet een hele grote stad is, makkelijk te voet te verkennen. Pittoreske straatjes vs. moderne winkelstraten, schattige bistro's vs. luxe cafés: je vindt het hier allemaal. De stad heeft een groot aanbod wat bezienswaardigheden betreft. Mooi zijn de Pétrussekazematten, de brug Pont Adolphe, Place de la Constition, Place d'Armes, Cercle Municipal (het stedelijk paleis) en de Notre-Dame kathedraal. Leuk is ook het slenteren door de oude stad met de bochtige straatjes en steegjes. In de stad zijn ook diverse musea te vinden, waaronder het Nationaal Natuurmuseum en het Moderne Kunstmuseum. Gebruik maken van de Hop on-Hop off bus kan ook: deze vertrekt van 16 juni tot 16 september dagelijks tussen 9.40-18.20 uur iedere twintig minuten vanaf Place de la Constition. 

Echternach

In het noorden van Luxemburg, ook wel Klein Zwitserland genoemd, ligt Echternach. Echternach, waar meer dan 5000 mensen wonen, kent een schilderachtig centrum met statige herenhuizen, kleine winkeltjes, een mooie fontein en vele gezellige terrasjes. Niet ver daar vandaan zijn de abdij, het abdijmuseum, de mooie kloostertuin en de Sint Willibrordusbasiliek, met crypte, gevestigd. Hier vind je ook het startpunt van de Epternacensis, een rondwandeling, die je meeneemt langs alle trekpleisters van de stad. Een aanrader is ook het Romeins museum, even buiten de stad gesitueerd. Fonteinen, baden, vloermozaïeken, zuilen: allen overblijfselen van een eerste eeuws Romeinse villa. 

Clervaux

Clervaux, een klein pittoresk stadje met ongeveer 1800 inwoners en de grootste plaats van het noorden, ligt middenin de bossen van de Ardennen. In het centrum is een lieflijk wit middeleeuws kasteel gesitueerd. In dit kasteel zijn diverse tentoonstellingen te bezichtigen, waaronder The family of man. Een unieke fotocollectie van de Amerikaanse fotograaf J. Steichen, tevens directeur van het Museum of Modern Art in New York. In de jaren 50 vloog hij de wereld rond met maar een verzoek: Stuur mij foto's van mensen. Hij ontving in korte tijd meer dan 2 miljoen foto's waarvan hij uiteindelijk 503 foto's heeft tentoongesteld in The family of man. 
Verder vind je in Clervaux nog een leuk speelgoedmuseum en de indrukwekkende Saint Maurice abdij. Vooral de abdij is zeker een bezoek waard! 

Kastelen

Luxemburg kent talloze kastelen en ruïnes, in Beaufort, Esch-sur-Sûre, Bourglinster, Bourscheid, Differdange, en ga zo maar door. De een nog mooier dan de ander. Het mooiste kasteel van Luxemburg vind je echter in Vianden. Vianden, ook wel de parel van de Ardennen genoemd, is met zijn zandkleurige woningen, smalle straatjes, diverse musea's, de ruïnes van de oude ringmuur en de prachtige middeleeuwse burcht een ware trekpleister. De burcht, gebouwd in de Karolingische tijd, biedt vanaf de binnenplaats een fantastisch uitzicht op het Ourdal en Vianden.

Overige bezienswaardigheden

Luxemburg kent ook een heuse wijnstreek. Langs de Moezel vind je vele velden gevuld met wijnranken, een prachtig gezicht. In ieder dorpje is dan ook een wijnkelder te vinden waar veelal ook wijn geproefd kan worden. In deze streek vind je ook mooie wandelroutes, bijvoorbeeld de Kruisweg bij Grevenmacher. Een leuke tocht is de Route du Vin, een route die je langs de Moezel en door de dromerige wijndorpjes voert. 

Leuk is ook het drielandenpunt, gelegen in de nabijheid van het lieve Moezeldorp Schengen. In Schengen vind je een kasteel, het Europahuis en een gedenksteen waarmee de ondertekeningen van het Schengenakkoord wordt herdacht. Ga voor een prachtig uitzicht over het drielandenpunt de Stromberg op. 

Het romantische Klein Zwitserland en het Mullerdal is uitermate geschikt voor vele wandeltochten en je de meest prachtige natuur met mooie paden, spleten en bizarre rotsformaties gaat ontdekken. De routes zijn gemarkeerd, maar het is aan te raden een goede wandelkaart, verkrijgbaar in ieder toeristenbureau, of een GPS mee te nemen. 

Net over de grens vind je ook vele attracties die de moeite meer dan waard zijn. Denk aan de alom bekende grotten van Han, België, Trier, een van de oudste Duitse steden, en een Romeinse villa met onder andere een mozaïekvloer in Nennig, Duitsland.