Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Vanuit Nederland reis je makkelijk en goedkoop naar Litouwen met het vliegtuig. Vanuit de buurlanden zoals Letland en Polen is Litouwen goed te bereiken met het openbaar vervoer.  

Vliegtuig

Vilnius de hoofdstad van Litouwen heeft een (klein) internationaal vliegveld. Wanneer je met een reguliere maatschappij vliegt vanaf bijvoorbeeld Schiphol of Brussel dan zal je hier landen. Reken voor een retourtje op al snel op 180-200 euro. Onder andere Air Baltic vliegt meerdere keren per dag van Schiphol naar Vilnius.

Prijsvechters zijn een stuk goedkoper, het aanbod van vluchten is de afgelopen jaren snel gewijzigd dus check altijd de actuele informatie. Op dit moment kan je met Wizzair vanaf Eindhoven Airport naar Vilnius. Wanneer je de aanbiedingen in de gaten houdt is het mogelijk een enkeltje te boeken voor €25,- (incl. belastingen en creditkaarttoeslagen excl. bagage). Afhankelijk van waar je woont en of je moet parkeren bepalen de uiteindelijke kosten.  

Vanaf het vliegveld van Vilnius kun je gemakkelijk met de trein of met de bus (3) naar het centrum. De trein is wat goedkoper, maar rijdt minder vaak, ongeveer 1 keer per uur. Tijden kun je online opzoeken. De bus doet er ongeveer 15 minuten over en gaat meerdere keren per uur. Een buskaartje kost 1,50 euro per persoon. Heb je grote bagage bij je dan moet je hier extra voor betalen.  Het vliegveld van Vilnius heeft gratis Wi-Fi zodat je op je telefoon gemakkelijk de eerst volgende mogelijkheid kunt opzoeken via Google Maps of ergens anders online. Vluchten van WizzAir vertrekken meestal vroeg in de ochtend. Dit betekent dat je met de taxi naar het vliegveld moet. Gelukkig zijn ook deze kosten goed te overzien en reis je voor ongeveer €7,- van het centrum van Vilnius naar het vliegveld.

Vlieg je op Kaunas, de tweede luchthaven van Litouwen, dan gaat er een reguliere bus naar het busstation en treinstation van Kaunas. Vanaf hier regel je je verdere vervoer in Litouwen. De bus van en naar het vliegveld doet er ruim 30 minuten over en gaat meerdere keren per uur.

Heb je genoeg tijd en wil je best meer bezoeken dan alleen Litouwen dan is het zeker de moeite waard om ook te kijken naar vluchten naar bijvoorbeeld Polen of Letland. Wellicht is dat goedkoper, of gaat het vliegtuig op een voor jou handigere dag of tijdstip.

Bus

Omdat de Baltische staten zo compact zijn, kiezen reiziger er ook voor om bijvoorbeeld te vliegen op Riga, het grootste vliegveld in de regio en van daaruit verder te reizen per bus. 

Litouwen heeft goede busverbindingen met de buurlanden zoals Letland en Polen. Je kunt ook naar Rusland maar hiervoor moet je wel van te voren een visum hebben geregeld. 

In de zomermaanden is het aangeraden om je kaartje een dag van te voren te kopen, buiten deze periode kan je gewoon naar het busstation gaan binnen korte tijd vertrekken. Moderne busmaatschappijen zoals Eurolines hebben dagelijks een of meerdere directe bussen die van Vilnius naar o.a. Riga en Krakow gaan. 

Trein

Je kunt met de trein van Litouwen naar Warschau de hoofdstad van Polen. Ook zijn er treinverbindingen met een aantal Russische steden zoals St Petersburg. In tegenstelling tot enkele buurlanden heeft Litouwen hetzelfde treinsysteem als de rest van Europa. Daardoor kun je in ieder geval vanuit verschillende landen naar bijvoorbeeld Vilnius reizen. Door het grote aantal goedkope vluchten rijden er niet al te veel treinen en is vliegen in de meeste gevallen een snellere en goedkopere optie.