Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

Wanneer je in Litouwen bent, mag je een bezoek aan Trakai niet overslaan. Dit schiereiland ligt op slechts 28 km van Vilnius en is dan ook goed te combineren met een stedentrip naar de hoofdstad. Trakai ligt op een klein stukje land tussen twee meren en de belangrijkste trekpleister is Trakai Castle. Het dorp zelf is klein, maar wordt veel bezocht door toeristen uit Litouwen en het buitenland. Maar laat dat je niet tegenhouden, toeristisch blijft een relatief begrip in Litouwen. 

Bezienswaardigheden

Veel mensen bezoeken Trakai met de bus of trein vanuit Vilnius. Vanaf het bus- of treinstation is het ongeveer 2 km wandelen naar het kasteel. De route hier naartoe maakt dit een prettige wandeling. Je komt langs houten huizen aan het water, waarvan er velen omgedoopt zijn tot B&B. Een groot deel van de wandeling loopt over een wandelpad langs het Lukameer en het Galvémeer. Onderweg passeer je onder andere de ruïnes van het Peninsulakasteel uit de 14e eeuw. Hier is sinds de 17e eeuw niet veel meer van over, maar leuk om ook even rond te kijken. 

Wanneer je nog wat meer van de omgeving wilt bekijken, kun je de Varnikai Cognitive Walking Trail (Varniku Gamtos Takas) lopen, 4 km ten oosten van Trakai. Trakai en de omgeving staat namelijk bekend om het grote aantal meren. Volgens sommige het grootste aantal van Litouwen. Dat is ook een van de redenen waarom in 1991 het The National Historial Park of Trakai is opgericht om de omgeving en de oude ruïnes te beschermen. Het is ook het enige historische park in Lithouwen. In het dorp zelf vind je het Karaite Ethnographic Museum, twee kerken en een gebedshuis. 

Behalve vanaf het vasteland, kun je ook per waterfiets of bootje de meren ontdekken. Vanaf hier ervaar je pas echt de rust van het gebied en kun je het kasteel vanaf verschillende hoeken bekijken. Het huren van een waterfiets of bootje kost ongeveer 5-6 euro per uur. Je kunt ook kiezen voor een tochtje per zeilboot. In de winter kun je met de paardenslee, skiën en ijsvissen op de bevroren meren. De Tourist Office in het dorp kan je hier over informeren en tours boeken. Ook kun je hier een fiets huren. 

Trakai Pilis (Kasteel Trakai)

Het kasteel van Trakai ligt op een klein eilandje in het Galvémeer. Al vanaf de overkant ziet het er erg sprookjesachtig uit, met de rode bakstenen en ronde torentjes midden in het meer. Je kunt alleen te voet bij het kasteel komen, via een houten loopbrug. Het kasteel wat je vandaag de dag ziet, is helemaal gerestaureerd, nadat er begin 20e eeuw niet veel meer dan ruïnes over waren. Je kunt het kasteel nu dan ook weer in volle glorie bezoeken. Binnen de muren van het kasteel kom je uit op een binnenplaats vanuit waar je de verschillende ruimtes kunt bezoeken. In het kasteel is het Trakai History Museum ondergebracht. Hier worden allerlei zaken tentoongesteld, zoals porselein, zilver en wapenuitrusting. Ook is een aantal ruimtes ingericht zoals het er vroeger moet hebben uitgezien. De renovatie van het kasteel in de 20e eeuw komt ook naar voren in een van de tentoonstellingen in het kasteel. Je kunt ook van buitenaf het kasteel bewonderen, en wandelen door wat ooit de binnenste grachten geweest zijn.

De entreeprijs van het kasteel bedraagt 6 euro per persoon (3 euro voor studenten). Je mag buiten sowieso foto's maken. Als je ook binnen foto's wilt maken, moet je 1,50 euro extra betalen. De openingstijden wisselen per periode. Van mei tot en met september is het elke dag open, in de andere maanden is het kasteel op maandagen gesloten. 

Vervoer naar Trakai

Er zijn vanuit Vilnius meerdere bussen die ieder uur naar Trakai gaan. De Kautra bus is aan te raden. Dit is de snelbus (touringcar met gratis WiFi) die over de grote weg gaat. Deze doet er ongeveer 35 minuten over en stopt slechts een paar keer onderweg. Daarnaast is er nog een lokale bus die via diverse dorpen gaat, maar deze doet er ruim een uur over. Een enkele rit met de Kautra snelbus kost 1,80 euro. Je koopt je kaartje bij de chauffeur.

Je kunt ook met de trein naar Trakai vanuit Vilnius. Deze rijdt echter slechts tien keer per dag. Je kunt de treintijden gemakkelijk opzoeken op www.traukiniobilietas.lt

Leuke bijkomstigheid is dat je zowel in de trein als in de bus gratis Wi-Fi hebt en dus tijdens je reis alvast kunt opzoeken wanneer de vertrektijden van de bus of de trein zijn. Bus tijden kunnen opgezocht worden op stotis.lt.