Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Litouwen bevind  zich in Oost-Europa en is  de zuidelijkste van de drie Baltische staten. Boven Litouwen ligt Letland. In het oosten grenst Litouwen aan Wit-Rusland . Onder Litouwen ligt Polen, ten zuid-westen heb je een klein stukje Rusland, de enclave Kalinagrad.

In het zuiden grenst Litouwens aan de Baltische zee, een groot deel van het duingebied is een beschermd  natuurgebied de Curonian Split.

Litouwen is een plat land, de hoogste berg is slecht 294 meter hoog, er zijn veel meren en enkele rivieren.

Geschiedenis

Litouwen riep op 11 maart 1991 de onafhankelijkheid uit en is net als Estland en Litouwen sinds september 1991 erkend als een onafhankelijk land. Tussen 1920 en 1939 was Litouwen al eerder een tijdje een zelfstandig land geweest. Daarvoor maakten de Polen, Duitsers en Russen enkele eeuwen lang de dienst uit.

Vanaf 1939 was Litouwen onderdeel van de Sovjet Unie.  Tijdens de 2e wereldoorlog was het gebied dat nu Litouwen is echter grotendeels bezet door de Duitsers. Bijna de hele joodse bevolking werd toen uitgeroeid.

Toen de Russen weer de macht overnamen werd Letland een communistisch land. Gebruik van het Russisch werd gepromoot, de vlag en het volkslied werden afgeschaft,  traditionele gebouwen werden vervangen door de standaard huizen blokken. Iedereen de het niet eens was met de communistische leiders kon opgepakt en daarna vermoord of gedeporteerd worden. In Litouwen werd het heftigst verzet geboden van alle Baltische staten, in de eerste jaren van de bezetting verdwenen bijna een kwart miljoen Litouwers. Het KGB museum in Vilnius is een goede plek om meer informatie te krijgen over deze periode.

In 1952 was het verzet voor langere tijd neergeslagen, de wil voor zelfstandigheid bleef echter bestaan.

Net als in de buurlanden volgden vanaf 1989 grote bijeenkomsten en demonstraties. Deze bijeenkomsten zijn door het zingen van verboden nationalistische liederen en het geweldloze karakter bekend geworden als de “zingende revolutie”. Het hoogtepunt was op 23 augustus 1989 toen meer dan 2 miljoen Esten, Letten en Litouwers hand in hand een slinger vormden van Tallinn naar Vilnius.

In januari 1991 bestormden de russen Vilnius. Bij de bestorming van de tv en radio toren kwamen 14 mensen om het leven. Beelden hiervan gingen de hele wereld over en zorgde ervoor dat westerse landen grote druk op Rusland gingen uitoefenen om de Baltische staten onafhankelijkheid te gunnen.

Litouwen heeft nu een parlementaire democratie met om de 4 jaar verkiezingen.

Bevolking

In Litouwen wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen.Bijna 85% van de bevolking is Litouws, daarnaast is er nog een Poolse en Russische minderheid. Litouwen heeft een laag bevolkingsgroei cijfer. Ook heeft Litouwen als jaren het hoogste zelfmoordpercentage van Europa.

De meeste inwoners van Litouwen wonen in een van de steden. Vilnius is met ongeveer 550.000 inwoners de grootste stad en ook de hoofdstad. Andere grote steden zijn Kaunas en Klaipeda. Het merendeel van de mensen in Litouwen beschouwd  zichzelf als Rooms-Katholiek, de kerk speelt in Litouwen nog een belangrijke rol in het dagelijkse leven.

Taal

De officiële taal van Litouwen is Litouws. Engels wordt vooral gesproken door jongeren en Litouwers die in het toerisme werkzaam zijn.