Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 66.73 naar Kaunas Nu boeken

Kaunas is de tweede stad van Litouwen, en was zelfs even de hoofdstad van het land in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor veel mensen is Kaunas geen stad om op zichzelf te bezoeken, maar het vormt een mooie dagtrip tijdens een stedentrip vanuit Vilnius.

Bezienswaardigheden Kaunas

Het hart van de Oude Stad van Kaunas is het Rotuses ikste, een groot plein omgeven met 15e en 16e eeuwse panden en op het plein het indrukwekkende 17e eeuwse stadhuis. Ook vind je aan dit plein de St Francis Zavier kerk. Je kunt de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Uitzicht over de stad krijg je ook vanuit de twee uitzichtspunten die je met een kabellift kunt bereiken. In het nieuwe gedeelte van de stad is dit de ‘Green Hill funicular’, gelegen achter de Tourist office aan Laisvés aleja. Vanuit de oude stad kun je de rivier oversteken en met de Aleksotas funicular omhoog. Dit geeft een mooi uitzicht over de rivier met daarachter de stad Kaunas.

Iets ten noorden van Kaunas Town Hall ligt de ruïne van het 14e eeuwse Kaunas Castle. Er staat alleen nog een stukje van de muur en één gereconstrueerde toren van overeind, maar het is een mooie plek voor een wandeling.

In Kaunas kun je een aantal musea bezoeken, zoals het MK Ciurlions National Museum of Art, het Medicine & Pharmaceutical History Museum en Tadas Ivanauskas Zoological Museum.

Vanaf het busstation en treinstation is het ongeveer 20 minuten lopen naar de oude stad. Je loopt grotendeels over de Laisvés aleja. Dit is een autovrij voetgangersgebied dat begint bij de indrukwekkende St Michael the Archangel kerk en helemaal doorloopt  tot Vilniaus gatvé in de oude stad. Het is een boulevard met veel groen, koffietentjes en winkels, wat het prettig maakt om te lopen.

Praktisch

Kaunas is vanuit Vilnius goed te bereiken via snelbus en trein. Voor een enkele rit betaal je tussen 5,30 en 6,40 per persoon, afhankelijk van het tijdstip op de dag. De trein doet er ongeveer 5 kwartier over. De bus wat langer, ongeveer 1,5 uur.