Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Litouwen staat bekend als een van de goedkoopste landen in Oost-Europa. Een ideale Europa trip bestemming in de zomer en weekend bestemming voor het hele jaar dus.

Net als Letland en Estland betalen ze in Litouwen met de Euro. Deze is op 1 januari 2015 ingevoerd en hebben hun oude vertrouwde Lita vaarwel gezegd.

Het is in Litouwen geen enkel  probleem om te pinnen. Zo kun je verschillende pinautomaten vinden op het vliegveld en in de meeste steden zijn pinautomaten ook op tal van plaatsen te vinden. Ook pinnen in restaurants of winkels is meestal geen probleem. Toch is het verstandig altijd wat contant geld op zak te hebben voor het geval je de pinpas niet kunt gebruiken. 

Creditcards zoals Mastercard en Visa worden op veel plekken geaccepteerd. Dit kan dus ook nog als backup dienen wanneer je niet met al te veel contant geld op pad wilt. 

Dagbudget Litouwen

Als budgetreiziger kan je met een dag budget van €40,- prima uitkomen. Echte penny pitchers kiezen er dan ook voor om zelf te koken in het hostel, of tijdens het uit eten gaan te kiezen voor typische gerechten uit Litouwen. In dit geval kan je uitkomen met een budget van ongeveer €25 per dag. Eet je midden in het centrum waar alle restaurantjes zitten dan is het nog steeds erg goedkoop dineren. Zo kun je voor rond de €15,- euro een hoofdmaaltijd plus drankje en voor of nagerecht eten. Prijzen zijn een beetje afhankelijk van de locatie en het gerecht. 

Voor accommodatie in een dorm moet je rekenen op €10-€15 per nacht. De entree voor bezienswaardigheden is meestal erg goedkoop, zo rond de €1-2 euro. Er zijn enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld het KGB museum in Vilnius hier betaal je dan ongeveer €6,- voor. Het openbaar vervoer is, zeker gezien de afstanden, relatief goedkoop. Een reis van Vilnius naar Kaunas, een treinreis van 1,5 uur kost ongeveer €10,- . Voor deze prijs is gratis Wi-Fi in de trein en of bus inbegrepen. 

Een groot gedeelte van je budget zal in eten & drinken gaan zitten. Wanneer je met een klein budget reist let dan op de erg toeristische restaurantjes in het oude centrum van Vilnius, daar betaal je namelijk relatief veel voor een maaltijd. Zoek je naar restaurantjes iets buiten het toeristische gedeelte dan kun je prima een maaltijd vinden voor rond de €10,- . Als bonus kun je voor dat bedrag er ook nog een halve liter bier voor krijgen, zonder bier kom je op een wat lager bedrag uit. Voor een typisch gerecht uit Litouwen betaal je al minder dan €5,- . Ook wanneer je niet in de hoofdstad verblijft is het eten aanzienlijk goedkoper.