Globeskater Geschreven door Globeskater. Foto door: Globeskater

Zo’n 35 km van Vilnius ligt het dorpje Kernavé wat ooit een belangrijke middeleeuwse stad was. De stad werd belangrijk door de ligging aan de rivier de Neris. Om de stad te beschermen werden er heuvelforten gebouwd. Deze forten zijn uniek in de Baltische Staten omdat er nergens zoveel forten bij elkaar liggen. 

Het bijzondere is dat nadat de bewoners weg trokken in de 14e eeuw het dorp bedolven is geraakt onder verschillende aardlagen. Het bijzondere is dat door deze aardlagen zelfs het organische materiaal nog zeer intact is gebleven. Het is dan ook de grootste archeologische site van Litouwen.

Je kunt in Kernavé een museum bezoeken, de heuvelforten en het dorpje zelf met een mooie kerk die naast de overblijfselen van een oudere kerk is gebouwd. Sinds 2004 staat dit dorpje op de werelderfgoedlijst van Unesco. Unesco vindt het een getuigenis van de evolutie van menselijke nederzettingen in de Baltische regio over een periode van zo’n 10 millennia en het is een schitterend voorbeeld van de ontwikkelingen van zulke bouwsels en hun geschiedenis in de voorchristelijke periode. De natuurlijke setting van Kernavé is ook erg mooi. Verder is nog een archeologische museum waar je de verschillende gevonden voorwerpen kunt vinden. Op sommige dagen zijn er in het park ook allemaal oude ambachten te zien zoals glasblazen, bijen houden en pottenbaken. 

Kernavé is net als Trakai een leuk uitstapje vanuit Vilnius als je eens even wat anders wilt zien dan alleen de steden in de Baltische staten. De entree kost 6 LT en de site is van dinsdag tot en met zaterdag open vanaf 10:00. Vanaf het busstation gaat er een bus die op de doorgaande weg door Kernavé stopt. Bussen tussen Vilnius en Kernavé gaan onregelmatig dus het is handig van te voren ter plekke de tijden te bekijken. Op warme dagen is het wel aan te raden goede bescherming tegen de zon mee te nemen aangezien er nauwelijks schaduw is.

Voor meer informatie bekijk de website: http://www.kernave.org/en