Globeskater Geschreven door Globeskater. Foto door: Globeskater

  • Voor slechts € 638.24 naar Kaliningrad Nu boeken

De Curonian Spit is een nationaal park in het zuidwesten van Litouwen en grenst aan Kaliningrad.  Dit mooie stukje Litouwen is perfect te bekijken als dagtrip vanaf Klaipeda, maar je kan ook meerdere dagen op de Spit doorbrengen.

Klaipeda

Klaipeda is een stad net boven de Curonian Spit wat een goede plek is om te verblijven en vanuit hier een dagtrip te maken naar het natuurgebied. Klaipedia heeft een oud centrum met diverse musea zoals het Smith museum, er is ook een Sea Museum met aquarium met lokale vissen. 

In Klaipeda hebben ze 1 hostel het Klapedia Hostel. In de zomer is het sterk aangeraden om daar van te voren te boeken. Het hostel zit naast het busstation waardoor je makkelijk met de bus naar centrum en de ferry kan. 

Curonian Spit

Om naar Curonian Spit te gaan neem je de ferry vanaf Klaipeda. Eenmaal op de Curonian Spit kan je er voor kiezen naar de noordelijke stranden te lopen en daar van het strand en de zee te genieten. Of je kan een bus nemen. Er rijdt een bus over de hele Curonian Spit tot Nida, vanuit Nida kan je mooie wandelingen maken en dit dorpje bekijken. Wat ik een aanrader vind is om Juodkrante uit te stappen, hier een fiets te huren en dan naar Nida te fietsen. Dit is iets wat veel gebeurd dus je kan gewoon in Juodkrante een fiets huren en die in Nida inleveren.

Met een fiets kan je onderweg aan het begin van de mooie stranden aan de westkant van de landtong genieten, ondertussen steek je door de bossen door naar het lopende duin. Dit is een grote duin die in het verleden meerdere dorpen hebben opgeslokt. Een mooie plek om even de fiets te parkeren en een wandeling te maken zodat je ook de oostkant van de landtong ziet. Daarna rustig door de bossen verder fietsen naar Nida. In Nida kan je dan nog lekker even rondkijken. De fietstocht is ongeveer 25km. In Nida kan je weer een bus terug naar de ferry nemen. Onderweg is er ook grote kans dat je wat wildlife ziet zoals vossen en herten.

De Curonian Spit staat ook op de UNESCO wereld erfgoederen lijst. Als je door wilt reizen naar Kaliningrad moet je er wel aan denken dat je een Russisch visum nodig hebt.