Kars Geschreven door Kars.

Het Vorstendom Liechtenstein is een klein land van ongeveer 160 km2 (vergelijkbaar met Texel), dat zich aan de rand van de Alpen tussen Zwitserland en Oostenrijk bevindt. Liechtenstein ligt op zo'n 850 kilometer afstand van Utrecht. Het is een parlementaire democratie dat door een koning geleid wordt. Het land is geen lid van de EU en staat vooral bekend als wintersportoord en belastingparadijs. Typisch Liechtensteins: Keramiek, potten en postzegels.

Bevolking

Er wonen ongeveer 36.000 mensen, eenderde is Zwitsers en Oostenrijks. De bevolking is zeer gastvrij en beleefd.

Klimaat

Er heerst in Liechtenstein een overgangsklimaat van zee- en landklimaat. Hierdoor zijn de winters koud en zijn de bergen in de winter dus goed belegd met sneeuw. De zomers zijn mild, gemiddeld ongeveer 24°C. Het land is in ieder seizoen prima te bezoeken. 

Vervoer

Vanuit de buurlanden is Liechtenstein vrij makkelijk met de trein te bezoeken. Neem bijvoorbeeld de trein in Feldkirch, Oostenrijk, naar Buch, Zwitserland. Deze trein stopt onderweg bij een aantal stations in Liechtenstein. In Liechtenstein zelf kun je je verder prima verplaatsen met de taxi, bus en trein. De auto is waarschijnlijk de beste optie, aangezien vele plekken niet (goed) bereikbaar zijn met de bus of de trein. De wegen zijn prima, de bezinestations zijn alleen overdag geopend. Het land is sinds 2011 een Schengenland en dat betekent dat er in principe geen controle is bij de grens. Op diverse websites kun je vinden wat je mag in- en uitvoeren (zo mag je bijvoorbeeld maar voor 1 dag levensmiddelen voor eigen gebruik invoeren). 

Overnachten

In en in de directe omgeving van Vaduz en Triesenberg vind je de meeste overnachtingsmogelijkheden, maar houd er rekening mee dat de overnachtingskosten erg hoog zijn. Er zijn diverse (budget)hotels, vakantiehuisjes, B&B's en pensions beschikbaar. Tussen Vaduz en Schaan is een hostel gesitueerd. De prijzen van 2013 vind je op hun website. Ook zijn er diverse campings te vinden. Vrij kamperen op privé-terrein is toegestaan, maar hiervoor moet je wel toestemming vragen aan de eigenaar.

Eten en drinken

Er is een ruim aanbod aan restaurants en andere eetgelegenheden. Sommige restaurants zijn gesloten tussen lunch en diner, en een aantal zijn gesloten op zondag of maandag. Supermarkten zijn meestal tussen de middag gesloten. In een restaurant verwacht men een fooi van 10%.

Geld

In Liechtenstein is de Zwisterse Frank de nationale munteenheid. Er zijn voldoende pinautomaten. Bankpassen en creditcards worden eigenlijk altijd wel geaccepteerd. Banken en postkantoren zijn overdag doorlopend open, tot een uur of 5. Liechtenstein is beslist niet goedkoop, de prijzen zijn vergelijkbaar met die in Zwitserland. De levensstandaard van de bevolking behoort tot de hoogste ter wereld. De gemiddelde inwoner verdient ruim €50.000,- op jaarbasis.

Taal

Duits is de officiele taal, maar het gros van de bevolking spreekt een Alemannisch dialect . Men verstaat over het algemeen ook wel wat basis Engels. 

Gezondheid

Het kraanwater is prima te drinken. Controleer jezelf op teken na een wandeling of als je kampeert in het bos. In Liechtenstein komt encefalitis voor. Dit kan overgebracht worden door teken, maar ook door rauwe melk (van schapen, koeien en geiten). Wees voorzichtig met het nuttigen van deze melk of producten hiervan, zoals bijvoorbeeld kaas. Ga je in het hoogseizoen langer dan een maand kamperen in de natuur, dan wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden. 

Bijzonderheden

Het kan voorkomen dat je een een wereldstekker nodig hebt (type J). Er zijn in principe geen internetcafés. In sommige eetgelegenheden kun je terecht voor (gratis) (draadloos) internet.