Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Letland heeft een goed bus en trein netwerk. Vrijwel alle voor toeristen interessante plaatsen in het land zijn met het openbaar vervoer prima te bereiken. Het huren van een auto kan ook een optie zijn, vooral als je met een groepje bent of de nationale parken uitgebreid wil gaan verkennen.

Bus

Letland heeft een goed busnetwerk. De meeste steden hebben een centraal busstation, hier vind je stadsbussen voor vervoer binnen de stad. Tussen de diverse steden gaan er zeer regelmatig bussen ook deze vertrekken vanaf het centrale busstation.

Naar kleinere plaatsen gaan er soms in de ochtend meerdere bussen maar in de middag slechts een paar. Maak je een dagtrip dan is het daarom altijd verstandig even te checken hoe laat de laatste bus terug gaat.

Het is normaal gesproken geen probleem om gewoon naar het busstation te gaan en met de volgende bus te vertrekken. Alleen voor internationale trajecten wordt het aangeraden om in de zomermaanden je ticket een dag van te voren te kopen.

Voor vervoer naar steden in de buurlanden zoals Vilnius of Talinn lees vervoer naar Letland.

Trein

Er zijn in Letland een aantal nuttige treinverbindingen. Bijvoorbeeld naar plaatsen rondom Riga zoals Jurmala. Treinen zijn vaak goedkoper dan de bus op hetzelfde traject.

Check wel altijd of het treinstation wel echt in de stad van je keuze ligt, sommige treinstations zijn genoemd naar de dichtstbijzijnde grote stad maar liggen er nog een eind vanaf.  Een treinkaartje kan je kopen bij de conducteur, maar hier betaal je extra voor. Je koopt een treinkaartje dan ook bij voorkeur vooraf aan het loket. 

Auto huren

Je vindt alle grote verhuurbedrijven in Letland, vaak is boeken via internet goedkoper dan ter plekke. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig een Nederlands of Belgisch rijbewijs is voldoende.