Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Letland is over het algemeen een veilig land dat prima te bereizen valt . Helaas hebben vooral in Riga de vele (dronken) toeristen er voor gezorgd dat er steeds meer (kleine) criminaliteit is.

Zakkenrollen komt relatief veel voor, vooral in het zomerseizoen op drukke plekken zoals bij het bus en treinstation.

Helaas zijn ook mensen die er als politieagent uitzien niet te vertrouwen. In mijn paar dagen Riga werden meerdere mensen afzonderlijk van elkaar beroofd door “de politie”. In een geval werden twee jongens door de politie aangehouden en gefouilleerd om na te gaan of ze geen drugs bij zich hadden. Hun portemonnee en ID moesten ze laten zien, pas in het hostel kwamen ze erachter dat hun portemonnee leeg gehaald was. Terwijl ze gefouilleerd werden moet een van de agenten dit dus hebben gedaan. Een andere jongen werd aangehouden voor openbare dronkenschap, hij moest blazen (volgens hemzelf was er gesjoemeld met het blaassysteem) en toen een nachtje in de cel slapen. De volgende dag kreeg hij een boete en als klap op de vuurpijl was ook zijn portemonnee leeg gehaald. Uiteraard wist niemand op het bureau wie dat gedaan had en werd er beweerd dat er helemaal geen geld in zijn portemonnee had gezeten.

Dit soort incidenten waar neppolitie maar ook corrupte agenten bij betrokken zijn doen zich steeds vaker voor. Toeristen die laat op avond met wat drank op terug komen van een avond stappen zijn geliefde slachtoffers.

Een paar jaar geleden kwamen er veel barscams voor in Riga. Dit is inmiddels een stuk minder maar toch is het verstandig voordat je een drankje besteld in een bar of restaurant eerst te kijken op de prijslijst of de prijs te vragen. Zeker in stripclubs kan de drankrekening anders wel eens astronomisch hoog zijn.

Ook vrouwen die zomaar met je komen praten en je vragen een drinkje voor hun te kopen kan je het beste vermijden, deze werken vaak samen met de barman en laten jou peperdure cocktails voor ze kopen. Maar vrouwen spreken je niet alleen in de bar aan. Een bekende en veel gebruikte truc is ook dat ze je op straat aanspreken, vervolgens met je mee lopen naar de bar en daar de meest dure drankjes bestellen waar jij dan voor moet betalen. De grap is dat al deze vrouwen vaak met zijn 2e werken en de een vaak uit riga en de ander uit Litouwen komt, terwijl ze zonder problemen in dezelfde taal (russisch) met elkaar praten. Mocht je toch in een dergelijke situatie terecht komen en als je niet alleen bent, dan kan je proberen voet bij stuk te houden en niet te betalen. Soms werkt het maar er zijn genoeg verhalen van mensen die hardhandig in aanraking kwamen met de uitsmijter.

Als je dus uitgaat in Riga, ga niet alleen, hang niet te lang op straat rond, en vraag in het hostel waar de goeie cafe's/clubs zijn.

Toeristen politie

Mocht je wat overkomen in Riga ga dan bij voorkeur niet naar de gewone politie maar naar de toeristenpolitie. Deze onderzoek ook de incidenten waarbij “politie” betrokken is. De toeristenpolitie spreek in tegenstelling tot de gewone agenten goed Engels en is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt de tourism police 24 uur per dag bellen op  +371 67181818

Reizen als vrouw alleen

Riga en Letland zijn veilig om als vrouw alleen te reizen. Wel wordt er afgeraden om in Riga ’s avonds laat alleen vanaf een bar terug te lopen naar je hostel. Ga je stappen ga dan met meerdere mensen of doe mee aan een georganiseerde pubcrawl.