Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 821.21 naar Maseru Nu boeken

Heb je een visum nodig om naar Lesotho te mogen? Welke betaalmiddelen gebruiken ze in Lesotho? Kan ik überhaupt pinnen in Lesotho? En wat kost een reis naar Lesotho?

Visum

Voor een verblijf in Lesotho heb je geen visum nodig indien je korter dan twee weken in Lesotho zal zijn. Zorg wel dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is als je Lesotho in reist.  Indien je van plan bent langer in Lesotho te verblijven dan dien je een visum aan te vragen. Er is geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade is in Brussel. Een visum kost €110,00 euro. Lesotho is echter een zeer klein land en de ervaring leert dat de meeste mensen niet langer dan twee weken in het land verblijven.

Grensovergangen

Er zijn meerdere grensovergangen tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Het land is namelijk aan alle kanten omringd door Zuid-Afrika. Bij de grensovergang dien je eerst een uitreisstempel te halen aan de Zuid-Afrikaanse kant. Vervolgens ga je de grens over, lopend of met je auto, en dan naar het loket in Lesotho en laat je je paspoort zien. Er zal gevraagd worden hoeveel dagen je in Lesotho wenst te blijven. Let op dat je het aantal dagen noemt en niet het aantal nachten! Indien je van plan bent 2 nachten te blijven dan geef je aan dat je 3 dagen blijft. Op je stempel zal namelijk de datum dat je het land binnen bent gekomen staan en het aantal dagen dat je mag blijven. Ze zijn hier erg strikt in. Als je het verkeerd aantal dagen hebt genoemd, dan heb je bij het verlaten van Lesotho een probleem.

Verkijk je niet op de afstanden. Het merendeel van de wegen in Lesotho zijn in slechte staat en niet geasfalteerd. Een bepaalde grensovergang lijkt misschien de snelste manier om je bestemming te bereiken, maar dat hoeft in de praktijk niet altijd te zijn. Indien je uit het westen of zuid westen van Zuid-Afrika komt dan is een aanrader om via de Van Rooyen's Gate Lesotho binnen te gaan (nabij de plaats Wepener). Dit is een rustige grensovergang en vanuit daar ben je over het algemeen het snelst in Malealea of Maseru. Bij Maseru kun je ook de grens over via Maseru Bridge. Omdat Maseru de hoofdstad is, is dit een populaire en zeer drukke grensovergang. Soms moet je wel drie uur wachten vanuit Zuid-Afrika voordat je Lesotho binnen bent. De bekende Sani Pass aan het oosten nabij de Drakensbergen is alleen te bereiken met een 4x4 en zelfs dan hebben sommige auto's nog moeite.

Geld en budget

Lesotho heeft een eigen munteenheid: loti. In het meervoud wordt deze munt maloti genoemd. De loti is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand. Dit betekent dat 1 Zuid-Afrikaanse rand gelijk staat aan 1 loti. 1 euro is ongeveer 14 rand (Februari 2017). Je kunt in heel Lesotho dan ook met de rand betalen. Je zal merken dat beide muntsoorten door elkaar worden gebruikt. Dikwijls krijg je wisselgeld terug in maloti. Zorg dan dat je dit geld ook weer uitgeeft in Lesotho want buiten Lesotho kun je met deze munt niets en wisselen is lastig.  Pinnen is niet mogelijk. Je doet er dan ook goed aan om voordat je Zuid-Afrika verlaat, voldoende Zuid-Arikaanse randen in contanten op te nemen bij de pinautomaat. Bij sommige lodges kun je met creditcard betalen, maar dit moet je wel van te voren navragen!

Lesotho is een zeer arm land en voedsel is moeilijk verkrijgbaar. Ook is het vaak niet mogelijk om buiten je lodge te eten of boodschappen te doen. Een cola kost op een lodge bijvoorbeeld 15 rand en een biertje tussen de 20 en 25 rand. Ontbijt is 90 rand en een diner kost 160 rand. Accommodatie varieert afhankelijk van of je kiest voor een gedeelde badkamer of een badkamer ensuite. Een eigen rondavel kost rond de 600 Rand per nacht. Voor eten/drinken gedurende een verblijf van 2 nachten waren we ongeveer 545 rand kwijt voor ontbijt, lunchpakket en diner. Een gids voor wandelingen in de buurt kostte 10 rand per uur. Water hebben we van te voren in Zuid-Afrika gekocht.